Uitgever en hoofdredactie

Ronald ZwartepoorteRONALD ZWARTEPOORTE (1959)

Ronald is al sinds 1982 werkzaam in de drankenindustrie. Hij begon als bedrijfsleider bij een grote slijterijketen en is daarna jarenlang werkzaam geweest bij diverse Nederlandse distillateurs en landelijke groothandels in diverse buitendienstfuncties. Na een uitstap van vijf jaar naar Italië (werkzaam als exportmanager Europa) runt hij nu sinds jaren een adviesbureau voor buitenlandse wijn- en gedistilleerd producenten. Hij heeft (mede dankzij dé gedistilleerd kenner van Nederland, Han van Wees en whiskyschrijver Malcolm Greenwood) een grote passie ontwikkeld voor het schitterende product whisky. Daarnaast geeft Ronald al jaren advies aan whiskyfestivals, whiskyclubs en whiskyspecialisten.

In april 2006 startte hij met Whisky Passion wat uitgroeide tot een van de meest gelezen en populairste whiskymagazines van de Benelux. In 2014 werd Ronald benoemd als Keeper of the Quaich.


 

Schrijvers en columnisten

Robin BrillemanROBIN BRILLEMAN (1966)

Robin Brilleman is liquorist en vinoloog aan de wijnacademie en is whiskyschrijver. Hij publiceert al ruim achttien jaar over whisky in whiskymagazines in binnen- en buitenland.

In 2001 verscheen zijn eerste boek ‘Schotse malt whisky, een rondreis langs de distilleerderijen van Schotland’, dat in 2005 opnieuw werd uitgegeven in de vorm van een reisgids voor whiskyliefhebbers. In 2008 verscheen het boek ‘De chemie van Schotse maltwhisky’ dat in 2013 herdrukt werd. Het boek ‘Islay whisky-eiland vol geschiedenis’ kwam uit in 2010 en ‘102 mythen uit whiskyland (en hoe die soms in duigen vallen)’ verscheen in 2013.

De laatste drie boeken werden uitgegeven door het, door Robin Brilleman opgerichte, Whisky Informatie Centrum Nederland. Zie: www.whiskyinformatiecentrum.nl.

 


 

 

Hans OffringaHANS OFFRINGA (1956)

Tweetalig whiskyschrijver, mediaexpert en fotograaf met een internationale staat van dienst. Publiceerde meer dan twintig boeken over zijn geliefde drank, maar schuwt een zijpad niet, getuige zijn werken over golf, rum, champagne en onderzeeërs. Schreef tussendoor ook nog enkele romans. Zijn artikelen en foto’s worden wereldwijd in diverse kranten en tijdschriften gepubliceerd, zowel in druk als online. Is diverse malen onderscheiden en grossiert in eretitels waaronder Beschermheer WFNN, Honorary Scotsman, Tennessee Squire, Kentucky Colonel en Keeper of the Quaich. Zie: http://www.hansoffringa.com

 


 

 

Rianne TolRIANNE TOL

Mijn favoriete whiskyschrijfster, noemt hoofdredacteur Zwartepoorte haar. Niet zo moeilijk, want Rianne Tol is de enige ‘vaste’ schrijfster voor Whisky Passion. Hoe de passie ooit precies begonnen is, is wat in nevelen gehuld. Het had in elk geval te maken met een fles whisky op een feestje die ze de rest van de avond niet meer losliet... Tijdens een reis van een halfjaar in Schotland werd de liefde serieuzer. Ze bezocht talloze distilleerderijen en schreef haar eerste artikelen. Sindsdien gaat ze overal waar ze kan tastings en festivals af om whisky te proeven, nog meer whisky te proeven en mensen te interviewen en reist ze regelmatig naar Schotland voor dezelfde reden. In haar columns geeft ze geregeld ongezouten haar mening over het reilen en zeilen in de whiskywereld. Daarnaast zet ze zich in voor het wel en wee van de whiskygemeenschap als bestuurslid van de Dutch Whisky Society in Arnhem en deelt ze graag haar liefde voor de whisky door het geven van een proeverij.


 

Stijn HiersSTIJN HIERS (1973)

Stijn Hiers is parlementair adviseur van beroep, en whiskyauteur in de late uurtjes. Als ‘Lord of the Drams’ organiseert hij al vele jaren whiskydegustaties. Als whisky zijn eerste liefde was, dan is rum zijn maîtresse geworden, met ook heel wat rum degustaties tot gevolg.
Als historicus van opleiding heeft hij een bijzondere interesse voor de geschiedenis van Schotland, en voor de kunst van het destilleren door de eeuwen heen. In 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Vrijheid en Whisky. Zie: http://www.schemerzone.com.


 

Jurgen van DijkJURGEN VAN DIJK (1963)

Jurgen van Dijk kreeg toen hij op school zat van vrienden zijn eerste fles whisky (Johnnie Walker) en was vanaf dat moment een liefhebber. Dat en zijn schrijverschap voor het Utrechts Nieuwsblad en een aantal tijdschriften mondde uit in bijdragen aan Whisky Passion. Hij deed onder meer interviews met diverse whiskymakers uit binnen- en buitenland maar houdt ook van het journalistieke speurwerk. Schotland bezoekt hij graag, er is daar nog veel te ontdekken.

 


 

Fred BlansFred Blans (1955)

Fred Blans is na zijn studie Engelse Taal en Letterkunde nog steeds werkzaam als docent Engels. Veel van zijn verhalen komen voort uit een vorm van participerende journalistiek. Fred: ‘Dit betekent dat je jezelf onderdompelt in de gebeurtenis. Hierbij moet men een juiste leg-before-wicket houding ontwikkelen; een kritische en nieuwsgierige houding ten opzichte van alles wat men leest en proeft.’ Interviews en reizen zijn de basis voor zijn verhalen in diverse whisky- (NL, D, GB) en sigarentijdschriften (F, B). Het organiseren van whisky- en sigarenproeverijen is een uit de hand gelopen hobby met als motto: ‘Zorg dat al je zintuigen met enige regelmaat aan bod komen.’ Zie: www.legbeforewicket.nl.


 

Jan BeekJan Beek (1960)

Jan Beek is een gepassioneerd whiskyliefhebber die van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken, zo is hij medeverantwoordelijk voor de bottelingen van the Ultimate. Regelmatig geeft hij proeverijen door heel Nederland en ook op whiskyfestivals kan je hem altijd achter zijn stand aantreffen. Sinds enige jaren is Jan ook Keeper of the Quaich, een titel waar hij terecht trots op is. Ook al werkt hij al jaren in de whiskywereld, zijn passie voor het levenswater heeft daar absoluut niet onder geleden.