THE SWEX

-

Michel Kappen THE SWEXTHE SWEX, de eerste online beurs voor Schotse single malt whisky, officieel gelanceerd “Handelen in whisky nu voor iedere portemonnee toegankelijk”

Met een druk op de knop heeft Michel Kappen (CEO van Scotch Whisky Investments) officieel THE SWEX gelanceeerd. Deze nieuwe online whiskybeurs maakt het voor particulieren mogelijk om flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky aan te kopen en vervolgens te verhandelen

THE SWEX is de nieuwe online whiskybeurs waarop men met een inleg van enkele honderden euro’s een portfolio van flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky kan samenstellen om deze te verhandelen. THE SWEX is het gedachtegoed van Scotch Whisky International, het bedrijf uit Sassenheim dat 20 jaar geleden al inzag dat de vraag naar bijzondere single malt whisky’s steeds grotere vormen begon aan te nemen.

THE SWEX is met ruim 100.000 flessen single malt whisky ‘s werelds grootste online handelsplatform en omvat flessen die eigendom zijn van Vermogensbeheerklanten van Scotch Whisky International én huidige handelaren op het platform. “Deze flessen staan veilig in onze eigen whisky vault opgeslagen”, licht Michel Kappen toe, CEO van Scotch Whisky Investments. “Als eigenaar kun je zelf bepalen welke flessen of (deel)vaten whisky je te koop aanbiedt. Het platform omvat zowel flessen van gesloten als bestaande distilleerderijen als ‘toekomstige’ flessen. Ofwel: whisky die op dit moment nog op vat ligt om op een later moment te worden gebotteld.”

‘Vanaf een paar honderd euro’
Al sinds vele jaren is het mogelijk via Scotch Whisky Investments, onderdeel van Scotch Whisky International, in whisky te investeren. Vermogensbeheer is een van de meest succesvolle financiële producten waarbij beleggers bij een minimale inleg van 100.000 euro door de beleggingsexperts van Scotch Whisky Investments volledig worden ontzorgd. “Helaas beschikt niet iedereen over 100.000 euro als minimum inleg. Daarom is THE SWEX dé oplossing voor particuliere beleggers met een kleiner budget. Beleggen via THE SWEX kan namelijk al vanaf een paar honderd euro.”

Om het verhandelbare karakter van het platform te benadrukken, is bewust gekozen voor THE SWEX als naam. Kappen: “Een subtiele verwijzing naar het Engelse woord ‘exchange’ om eigenhandig in single malt whisky te kunnen handelen. Het geeft daarbij ook het gevoel van een beurs waar vraag en aanbod elkaar treffen. THE SWEX is uniek, want het is het eerste platform ter wereld waarop exclusieve en bijzondere single malt whisky’s kunnen worden verhandeld. Het is te vergelijken met een aandelenportefeuille, zij het specialer en smaakvoller. De ambitie is om THE SWEX binnen vijf jaar uit te laten groeten tot de ‘AEX van de whisky’ waar je op dagelijkse basis whisky kunt verhandelen.”

Alternatieve investeringen
Scotch Whisky Investments maakt het met THE SWEX voor beleggers eenvoudig om in te stappen. Whisky wordt in een adem genoemd met andere alternatieve beleggingsvormen waaronder goud, horloges, vintage auto’s en wijn. Whisky is deze categorie eigenlijk een aantal jaar geleden al ontgroeid. “Wat investeerders voor ogen hebben, kan per persoon verschillen. Sommigen beleggen met een langetermijnvisie, anderen traden weer met een kortere horizon.”

Geen bewaar- en transactiekosten
Op THE SWEX kun je als belegger flessen en/of deelvaten te koop aanbieden. Een potentiële koper kan dan afwegen of hij bereid is de gevraagde prijs te betalen of een tegenbod te doen. Kappen: “Om THE SWEX tot een succes te maken, hanteren we een overzichtelijke kostenstructuur. In het verleden werden bewaar- en transactiekosten in rekening gebracht. Dat is met THE SWEX verleden tijd, en het is daarmee uniek ten opzichte van andere platformen.”

THE SWEX is namelijk niet te vergelijken met een veiling, waar bij aankoop additionele kosten kunnen worden gerekend. Wanneer de fles is verkocht, wordt alleen de laatst verhandelde prijs getoond. Alle flessen die van eigenaar wisselen, staan in de whiskykluis van Scotch Whisky International opgeslagen. “Achter slot en grendel, om zo de kwaliteit en de authenticiteit te kunnen waarborgen. Zolang ze bij ons staan, zijn ze ook tegen de marktwaarde verzekerd.”

THE SWEX richt zich in eerste instantie op Nederland en zal daarna internationaal geïntroduceerd worden

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen