Tallship Thalassa: Reisverslag van Gerard Spaans, wandel en whiskygids (15-22 juni 2024)

-

Zoals je weet biedt Tallship Thalassa verschillende themareizen langs de Schotse kusten aan, waaronder zeil/wandelreizen. Gedurende deze zeil/wandelreizen verkennen we Schotland per schip en te voet. Onze ervaren Schotland/wandelgids Gerard Spaans was ook dit jaar aan boord om onze gasten van mooie wandelroutes te voorzien en hen desgewenst te begeleiden bij het ontdekken van al het moois dat Schotland biedt.
Om je een indruk te geven over het verloop van zo’n wandelreis leek het ons leuk een persoonlijk verslag van Gerard plaatsen waarin hij bevlogen als altijd over Schotland ter land en ter zee bericht.

Reisverslag van Gerard Spaans, wandel en whiskygids (15-22 juni 2024)

Wij hebben er voor gekozen om naar Oban af te reizen op de dag van vertrek van de Thalassa. De reis verloopt gelukkig soepel en we zijn ruim op tijd in Oban. Bij aankomst met de trein zien we het meteen, de kade is vol. Het stoere zeilschip ligt op de ankerplaats aan de overkant van de haven. Geen nood, een SMS-bericht van de bemanning geeft aan dat we worden opgewacht bij de ingang van de plezierhaven, op korte loopafstand van het station. Dat geeft mij als wandelgids gelijk de kans om kennis te maken met de passagiers die daar ook wachten.

“Wandelgids?”, wordt er gevraagd. Ja zeker, iedere dag is er een nieuw plan en als je wil, loop ik mee. Dat was voor sommigen een leuke verrassing. Er werd namelijk vooraf al nagedacht over hoe e.e.a. zou worden georganiseerd en hoe de looproutes er uit zouden zien. Het schip is goed geboekt, met een maximum van 28 gasten en deze reis met 22.
In de afgelopen maanden heb ik de beoogde route voorbereid. Elke dag staan er één of meerdere wandelingen op het programma waaruit een keuze gemaakt kan worden. Wil je een dagje niet mee? Geen nood, dan blijf je lekker aan boord of loop je rond in het dorpje als dat kan.

Na het inschepen loop ik altijd even langs de kapitein om de te kijken of de plannen zijn zoals ze zijn. Dit keer was dat een hele verrassing want de wind stond precies verkeerd voor het voorbereide plan. De wind zou in de loop van de week pas gaan draaien. Gelukkig ken ik het gebied redelijk goed en zag ik direct nieuwe mogelijkheden met mooie wandelingen. We spraken af dat we steeds per twee dagen kijken waar we uit gaan komen.

Na het bunkeren van water gingen we op zaterdagavond op weg en voeren naar Tobermory, op het eiland Mull. We kwamen daar na middernacht aan. Dat betekent, dat we direct na het ontbijt de eerste wandelingen kunnen doen. Elke dag, direct na het avondeten, geef ik de gasten een overzicht van de mogelijkheden voor de volgende dag. Zo kan iedereen zich goed voorbereiden en eventueel keuzes maken. In de directe nabijheid van Tobermory zijn er twee wandelingen van ongeveer 7km. Eén naar de vuurtoren, de ander door Aros Park. De wandeling naar de vuurtoren is een fijne kustwandeling. Op de terugweg waren er wat uitdagingen als gevolg van de natte periode die aan deze week vooraf ging. De andere wandeling doorkruist een natuurgebied en komt daarna uit op een klein meertje waar we omheen liepen voordat we terug gingen. Eén stel wandelaars had zelfs de tijd om beide wandelingen te lopen. We bliezen na de route door Aros Park uit in The Gallery, een leuke gelegenheid in het oude kerkje langs de haven. We genoten van de goede koffie en heerlijk gebakken Victoria taart.

Bij aankomst aan boord gebruikten we de lunch en gingen we op weg naar Tiree. Aan het begin van de avond kwamen we aan bij Tiree en we ankerden in de baai voor Kirkapol. De naam verhult al de Noorse geschiedenis van deze eilanden. De volgende dag liepen we de lange route langs de Ringing Stone en Dùn Mor broch (zeer oude schuilplaats). Met de aanlooproute is deze wandeling bijna 15km lang en in de tweede helft moet de pas er even in. Dan komen we weer op tijd terug om met de overtocht het volgende eiland te kunnen halen.

De wandeling op Tiree is vooral heel vlak. Dit kenmerkt dit eiland. De wind raast er dag na dag overheen en er is geen beschutting. Zoals altijd in Schotland ligt de regen op de loer, maar wij genoten van een droge wandeling. De ondergrond bestaat uit asfaltwegen, veengrond en stevig grasland. Halverwege kwamen we groepsleden tegen die tegengesteld liepen,zodat de kenmerken van de route mooi konden worden uitgewisseld. Ook deze dag hadden we mooi zeilweer, net als de dagen hiervoor. De wind stond goed en dan gaan we doorgaans 6 tot 7 knopen. Best lekker op zo’n schip.

We meerden aan in de baai van Scalasaig, voor het eiland Colonsay. Ook hier weer lekker beschut. Ik besloot de gasten die dat willen een eerste whisky nosing & tasting te presenteren waarbij ik dan ook in ga op de beginselen van het maken van whisky.

De wandeling op de volgende dag bestond uit de Scalasaig Explorer. Een route van ruim 8km en een hoge drassigheidsfactor. Na boswandelingen van Tobermory en de open vlakte van Tiree is dit weer een hele andere wandeling. Veel hoogteverschil, paden door de bosvarens, langs een verlaten vissersdorp en door ongebaand gebied. Ik ken deze wandeling goed en nog steeds levert elke bocht je weer een verrassend uitzicht. Voor de liefhebbers zijn er twee extra beklimmingen. Vanaf Cnoc Na Faire Beag en Bein Nan Gudairean heb je fantastische uitzichten over grote delen van het eiland en zicht op de andere eilanden zoals Jura en Islay. Omdat de wandeling direct vanaf de pier start waren we goed op tijd om de oversteek te kunnen maken naar Islay. Toen we aankwamen bij het eiland werden we verwelkomd door de vuurtoren van Rubh’a’Mhail (Rhuvaal) en voeren we langs de whiskydistilleerderijen van Bunnahabhain, Ardnahoe en Caol Ila. Toen we wilden aanleggen bij Port Askaig was een groot werkschip ons jammer genoeg voor. Niet getreurd, we voeren weer stroomopwaarts naar de baai van Bunnahabhain.

De volgende dag zou de wind weer gaan draaien en konden en we ook de terugweg weer zeilen. Maar voor ons vertrek hadden en we de keuze uit een rondleiding bij de whiskydistilleerderij van Bunnahabhain bij de whiskydistilleerderij van Ardnahoe of de mooie kustwandeling door de velden en de bosvarens naar de Rhuvaal vuurtoren. Iedereen vindt zo zijn of haar weg. Met een beetje praatwerk regelde ik een rondleiding voor een grote groep bij Ardnahoe. Daar zagen we in de praktijk, waar ik in mijn voordrachten eerder in de week over had gesproken. En het bood ook weer een aanknopingspunt om later in de week nog een whisky nosing & tasting te houden waarin we wat konden verdiepen in het maken van whisky. Zelfs de zon vergezelde ons bij de wandeling naar en van de distilleerderij

De wind houdt woord. Die middag zeilden we met een mooie wind naar het eiland Iona, vlak voor de kust van Mull. Omdat de zeestraat tussen Mull en Iona met deze wind geen beschutting biedt, voeren we om Iona heen naar Market Bay. Daar overnachtten we en van daar konden we de volgende dag vlot naar Iona. Het eiland Iona heeft iets magisch. Naast twee mooie wandelingen, biedt het ook een Benedictijnse abdij uit de 13e eeuw. De wandeling van North End is 7½km en relatief eenvoudig. Deze verloopt over geasfalteerde wegen en grasland door het dorpje, langs de abdij naar het noordelijke strand. De eventuele klim naar Dun Ì is wat uitdagender, maar vanaf de heuvel overzie je het gehele eiland. De wandeling van South End is 8½km en steviger. Tot aan de golfbaan loop je over asfalt. Daarna gaat de wandeling over op moerasgronden. We vertrokken op tijd naar Ardnamurchan, want onderweg brengen we een ongepland bezoek aan het eiland Staffa. Dit eiland staat bekend om twee hoogtepunten van de zeilreizen in dit gebied: papegaaiduikers en de basaltformaties rond de grot van Fingal’s Cave. We konden de tender aanleggen vlak bij Fingal’s Cave en een logistiek staaltje stelt iedereen in de gelegenheid om een kort bezoek te brengen aan het eilandje. Net op weg naar Staffa werden we vergezeld door minstens 5 dolfijnen die gezamenlijk joegen op een school vis. Dit is werkelijk indrukwekkend.

Deze dag kon niet meer stuk en werd in de avond afgesloten met een extra whisky nosing & tasting en muziek. Samen zongen we chanties (oude zeemansliederen) en luisterden naar zang en gitaar van anderen. De laatste wandeling was kort en wordt gezien als een cooling down. Vlak bij de baai van Glenmore vind je het Glenborrodale RSPB vogelreservaat. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een bezoekje aan de Ardnamurchan destilleerderij.

Voldaan van de wandelingen en de vele indrukken van het landschap van de Schotse eilanden keerden we terug naar de ankerplaats in de haven van Oban. Iedereen was nog zo onder de indruk, van deze reis dat niemand van boord gaat om zich weer te laven aan de bewoonde wereld. In de avond werden de ervaringen nog eens gedeeld onder het genot van een glaasje, koffie, of thee.

Zo zie je maar weer. Elke reis is anders. Ook als je een reis volledig uit denkt en een plan maakt, zorgt de wind er voor, dat het anders loopt. Maar niet getreurd. Zoals we zagen is elk Schots eiland weer anders en valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Het landschap, de geschiedenis, de whisky… En dat maakt, dat de wandelreizen met de Thalassa steeds weer uitdagend zijn. Voor mij als gids om te plannen en voor de gasten om de indrukken die het gebied je levert, te verwerken. Uiteindelijk staan alleen de afvaart en de aankomst vast. De rest wordt geleid door de wind en het getij.

Praktische tips voor wandelaars:

Welke schoenen doe je aan? Voor wandelingen op de Schotse eilanden voldoen wandelschoenen in de klassen A/B en B erg goed. Deze schoenen hebben een wat hogere schacht dan de klasse A, wat meer bescherming geeft op de natte ondergronden. Zorg voor een goede zool, zodat je ook bij ongelijke ondergrond goede steun krijgt. Wandelschoenen van het type A zullen ook goed voldoen, maar dan moet je goed uitkijken bij het kruisen van beekje en stroompjes, die zich verschuilen in het landschap.

Welke kleding neem je mee? Het leven aan boord en de wandelingen vragen specifieke aandacht voor je kleding. Tijdens het zeilen kan het fris zijn, veel laagjes bieden je warmte en comfort. Zorg ook voor een warme muts en een goede sjaal. Goede regenkleding is noodzakelijk voor Schotland. Maar verbaas je niet, als je die onverhoopt alsnog voor niets hebt meegenomen. Zorg bij de wandelingen voor sportieve kleding, die ook weer snel kan drogen. Ook hier zijn laagjes weer belangrijk. De wind kan een gemene spelbreker van comfort zijn. Draag op de huid zo mogelijk geen katoen, ten einde vocht goed af te voeren. Zorg ook voor voldoende en goede wandelsokken.

Ook in 2025 zal Gerard Spaans weer aan boord met ons mee varen om een prachtige wandelreis in Schotland te begeleiden. Mocht u hier meer over willen weten dan verwijzen wij u graag naar deze reis op onze website: Wandel/Hebridenreis Ullapool – Scrabster: 13 – 20 september 2025

Informatie en boekingen algemeen

Meer informatie over deze en andere zeilreizen kunt u vinden op onze website.

Mocht u nog andere vragen hebben dan staan wij u uiteraard ook graag persoonlijk te woord.U kan ons bereiken via

e-mail: Brigitte@tallshipthalassa.nl 

Telefoon: +31 6 824 464 88

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen