Een bezoek aan Bus Whisky: Duurzaamheid en luxe gecombineerd in het hart van Brabant

-

Een bezoek aan Bus Whisky: Duurzaamheid en luxe gecombineerd in het hart van Brabant

In het schilderachtige landschap van Brabant ligt een verborgen parel voor whisky-liefhebbers en fijnproevers: Bus Whisky. Onlangs werd de hele whiskypers van Nederland uitgenodigd om deze bijzondere stokerij te bezoeken en een dag ondergedompeld te worden in het verhaal van duurzaamheid en lokaal vakmanschap. Deze unieke single estate whisky producent opende zijn deuren voor een exclusieve rondleiding en een heerlijk viergangendiner, begeleid door hun eigen verfijnde whisky’s. Voor de ware whisky-aficionado en de genieters met een verfijnde smaak is dit een ervaring die zijn gelijke in Nederland niet kent.

De reis naar duurzaamheid: van Korrel tot Borrel

Bij aankomst op het landgoed van Bus Whisky werden we hartelijk verwelkomd door de oprichters en de mensen die het werk uitvoeren, die ons onmiddellijk meenamen in hun wereld van ambacht en duurzaamheid. Het concept van single estate whisky houdt in dat alle ingrediënten en processen, van het verbouwen van het graan tot het distilleren en rijpen van de whisky, op één locatie plaatsvinden. Dit zorgt niet alleen voor een unieke en consistente smaak, maar minimaliseert ook de ecologische voetafdruk. En dat schreeuwt elk detail uit.

Duurzaamheid staat centraal in elke stap van het productieproces. De stokerij maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, waardoor ze zelf een negatieve footprint hebben. Daarnaast worden bijproducten van het distillatieproces, zoals gedroogde graanresten, hergebruikt als diervoeder, koekjes of compost. Het water dat tijdens het productieproces wordt gebruikt, wordt zorgvuldig gefilterd en hergebruikt, wat verspilling voorkomt en de natuurlijke bronnen beschermt. Hiermee hebben ze in 2021 bij de Global Green Awards goud gewonnen als duurzaamste whisky stokerij van de wereld.

Een rondleiding door de stokerij
Het distillatieproces zelf is een fascinerende mix van traditioneel vakmanschap en moderne technologie. We zagen hoe de gerst werd gemouten, gemalen en gemengd met lokaal water voordat het werd gedistilleerd in koperen ketels. De master distiller Marcel legde uit hoe de nuances in temperatuur, vergisting, keuze van vaten en tijd bijdragen aan de complexe smaken van Bus Whisky. Recent hebben ze een 500 liter ketel aangekocht, waarmee ze hun jaarproductie gaan verdubbelen naar 200 vaten.

De smaak van Bus Whisky
Tijdens de proeverij werden we getrakteerd op een scala aan whisky’s, elk met hun eigen karakter en smaakprofiel. Van jonge, levendige whisky’s tot diep gerijpte (perfect maturity-level) varianten met rijke, complexe tonen, elke slok was een testament aan het vakmanschap en de passie van het team van Bus Whisky. De single estate benadering zorgt voor een harmonieuze balans van smaken die nergens anders te vinden is.

Een van de hoogtepunten was de Bus Whisky Special Reserve, een gerijpte whisky met tonen van vanille, eikenhout en een vleugje fruitigheid. Deze whisky, gerijpt in speciaal geselecteerde vaten, vertegenwoordigt het summum van wat de stokerij te bieden heeft. De whisky’s hebben meerdere prijzen gewonnen bij onder andere de CWSA Gouden medaille bij China Wine & Spirits awards en een bronzen medaille bij de USA Spirits Ratings Competition in San Francisco. Deze nieuwe whisky van Bus gooide eerder ook al hoge ogen in Londen. Kijk op de website als je wil weten welke prijzen ze nog meer hebben binnengesleept.

Een culinaire ervaring
Na de rondleiding werden we uitgenodigd voor een viergangendiner in het restaurant op het landgoed. Het diner werd bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten en perfect afgestemd op de verschillende whisky’s van Bus Whisky. Elk gerecht werd begeleid door een zorgvuldig geselecteerde whisky, wat zorgde voor een harmonieuze culinaire ervaring.
Bus Whisky biedt meer dan alleen een kijkje in de wereld van whisky. Het landgoed is een bestemming op zich, met luxe accommodaties zoals een Bed & Breakfast en een camping midden in de natuur. Voor speciale gelegenheden zijn er prachtige feestzalen beschikbaar, ideaal voor bruiloften, verjaardagen en andere vieringen. Tijdens ons bezoek konden we ook genieten van de serene omgeving en de gastvrijheid van het personeel. Het landgoed combineert de rust en schoonheid van het Brabantse landschap met de luxe en comfort die je zou verwachten van een high-end bestemming.

Financiering via Crowdfunding en Sharefunding
Om hun visie verder te realiseren en hun duurzame praktijken uit te breiden, maakt Bus Whisky gebruik van crowdfunding en sharefunding. Dit biedt investeerders de kans om deel uit te maken van een groeiend merk dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Deze financieringsmethode stelt Bus Whisky in staat om te blijven innoveren en hun productaanbod te vergroten, terwijl ze trouw blijven aan hun principes van lokaal en duurzaam produceren.

Conclusie: Een inspirerende bestemming!
Een bezoek aan Bus Whisky is een ervaring die veel meer biedt dan alleen het proeven van uitzonderlijke whisky’s. Het is een duik in een wereld waar duurzaamheid, lokaal vakmanschap en luxe hand in hand gaan. Het landgoed van Bus Whisky is een plek waar traditie en innovatie samenkomen, waar elke druppel whisky een eerbetoon is aan het land en de mensen die het mogelijk maken.

Voor whisky-aficionado’s en genieters met een verfijnde smaak en een voorliefde voor duurzaamheid is Bus Whisky een bestemming die je niet mag missen. Of je nu een kenner bent of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring in een prachtige omgeving, Bus Whisky biedt iets speciaals voor iedereen. Kom langs en ontdek zelf de magie van Bus Whisky – van korrel tot borrel.

Bus Whisky hecht veel waarde aan verantwoord alcoholgebruik. Tijdens ons bezoek werd benadrukt dat ze zich strikt houden aan de wettelijke regels voor alcoholconsumptie. Dit toont hun toewijding aan ethisch ondernemerschap en zorgt ervoor dat hun producten alleen worden genoten door degenen die de wettelijke leeftijd hebben bereikt en niet meer in de auto stappen als het onverantwoord is. Het feestje is pas geslaagd als iedereen weer veilig thuis is

Tekst: Dennis mulder

Meer weten over Bus Whisky: www.buswhisky.com

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen