Dollard Whisky

-

221201 DW LI PostBen jij een echte Whisky liefhebber en op zoek naar bijzondere smaak met positieve impact op Groningse kleigrond? Doe dan mee met Dollard Whisky!

Heb je er ooit over nagedacht hoe het in de wijnbouw heel logisch is om samen met de wijnboer de wijnstokken te inspecteren. Waarom is het niet hetzelfde bij een graanboer? In de wijnbouw wordt vaak de nadruk gelegd op de bodem en het klimaat waarbinnen bepaalde druivenrassen uitblinken in smaak en kwaliteit. Helaas gaat het bij whisky vaak nog steeds om de graanopbrengst per hectare en de efficiëntie – niet om de kwaliteit en de smaak van het graan.

Wij vinden dat dit moet veranderen! Bij Dollard Whisky ontwikkelen we de smaak zelf, van grond tot glas. Alles gebeurt op één plek, ons thuis en waar onze roots liggen: Groningen. Meer specifiek in de Dollard regio, land dat is gewonnen uit de Dollard zee en een basis van dichte klei vormt. Een rijke grond vol voedingsstoffen om granen te verbouwen voor een echt nieuwe smaak. Het is een harde regio, landelijk en rauw. Maar de rust, de frisse lucht en de liefde voor onze gemeenschap hebben onze geesten gevuld met innovatieve ideeën voor een traditionele industrie en ons de drive gegeven om een product te maken dat beter is voor mensen, voor de bodem en de biodiversiteit.

Een onvergelijkbare smaak begint met een gezonde bodem en de generatiekennis van de boer. Samen, met boeren én whisky-experts, vinden we de juiste graansoort door in het graanlab op pixelstrook-niveau gefundeerde aannames te doen over interessante granen. Door ons onderzoek (her)ontdekken we vergeten rassen, testen we granen op vermeerderingsvelden en kunnen we bij succes steeds meer graan zaaien dat rijk en complex van smaak is.

221201 DW Crowdaboutnow images 01Op slechts een kwartier rijden van onze velden wordt de mout vergist en gedistilleerd in de coöperatie Graanrepubliek in Bad Nieuweschans en vervolgens gerijpt op vaten in een schuur in Beerta. Je ruikt en proeft alles: van het graan en het tussengewas, tot het graanbeslag, het vat en de nieuwe mout. Een volledig transparante keten.

Onze boeren en distilleerders passen hun vakmanschap toe op de kenmerkende, natuurlijke producten van de Dollard-grond. Maar met materiaal dat zo rijk en gevarieerd is, kunnen we ook experimenteren, met oude rassen en nieuwe methoden, om unieke variaties in smaak, textuur en aroma te creëren. Zodat uiteindelijk elk Dollard-product een echte coproductie is: een creatieve uiting van boer en distilleerder, in samenwerking met de bodem zelf.

Met de crowdfunding campagne op CrowdAboutNow (nu live!) nemen Thijs Dijkstra en Lennart Deddens het heft in eigen handen om deze missie te realiseren: het kweken, distilleren en rijpen van de allerbeste Whiskey smaak van duurzame grond in Groningen. En wie zijn dat? Thijs Dijkstra kent whisky als geen ander. Hij bezocht distilleerderijen over de hele wereld, leerde over hun verhalen, hun erfgoed en filosofie om hun essentie in een fles te brengen. Zijn kennis en passie voor buitengewone whisky in Nederland heeft gezorgd voor een gemeenschap van whisky liefhebbers om zich heen en zijn slijterij Bij Thijs in Vlagtwedde.

Lennart Deddens is onze expert op het gebied van de interactie tussen verschillende sterke dranken. Hij is eigenaar van verschillende bars en gespecialiseerd in cocktails en het samenbrengen van intrigerende high-end smaken om memorabele ervaringen en avonden te creëren. Hij is een internationaal bekende docent voor horecapersoneel.

Hebben we je enthousiast en nieuwsgierig gemaakt om mee te doen? Of gewoon om op de hoogte te blijven van waar onze reis ons brengt? Kom langs voor een praatje in Oudezijl 1, Bad Nieuweschans, en maak kennis met ons of krijg meer informatie via de campagne site: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/dollardwhisky.

Je kunt de mannen ook rechtstreeks mailen via thijs.dijkstra@graanrepubliek.nl of op de hoogte blijven door je in te schrijven voor de nieuwsbrief op www.dollardwhisky.com.

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen