De waarschijnlijk oudste flessen whisky ter wereld geveild

-

Vierentwintig flessen whisky die worden beschouwd als de oudste ter wereld – en naar verluidt zelfs gedronken werden door koningin Victoria – brachten bijna £400.000 op bij een veiling van Whisky Auctioneer. Ze werden eind vorig jaar ontdekt door de resident trustee van Blair Castle, Bertie Troughton.

Deze vierentwintig flessen werden te koop aangeboden in de laatste online veiling van Whisky Auctioneer in Perth, waar ze op maandag (4 december) in totaal meer dan £385.630 opbrachten, na biedingen van verzamelaars over de hele wereld. Elke fles overtrof zijn reserve prijs van £10.000, waarbij één fles de hoogste prijs van £19.500 behaalde na 37 biedingen. De overgebleven flessen van de “opmerkelijk goed bewaarde Schotse whisky” worden tentoongesteld in het Blair Castle-bezoeker centrum

De twee dozijn stoffige flessen waren onderdeel van een verzameling van ongeveer 40 flessen die werden gevonden achter een kelderdeur in het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, het voorouderlijk huis van de hertogen van Atholl. Een plaquette die werd gevonden bij de voorraad, deze vermeldde een distillatiejaar van 1833, botteljaar van 1841 en een daaropvolgend “hervul jaar” van 1932. Het wordt verondersteld dat de flessen toen werden weggestopt en werden vergeten.

Gedistilleerd in de jaren 1830, werd de whisky gemaakt tijdens een periode waarin de whiskyproductie enorme veranderingen onderging na de Excise Act van 1823. Het wordt ook “zeer waarschijnlijk” geacht dezelfde whisky te zijn die koningin Victoria en prins Albert hebben geproefd tijdens hun verblijf van drie weken in Blair Castle in 1844. Het “Household Book” van Blair Castle vermeldt dat whisky werd geconsumeerd tijdens het bezoek, terwijl lokale kranten destijds meldden dat koningin Victoria hield van Atholl Brose – een lokaal drankje van whisky met honing.

Whisky Auctioneer, dat samenwerkte met Blair Castle en de Atholl Estates om de veiling te organiseren, zei dat het een “historisch moment” markeerde. Joe Wilson, hoofdconservator en dranken-expert, zei: “Het is een voorrecht geweest om samen te werken met Blair Castle en Atholl Estates om deze ongelooflijke ontdekking naar de veiling te brengen. “Het is een fascinerende reis geweest, waarbij we hebben samengewerkt met Blair Castle en verschillende externe wetenschappelijke onderzoeksinstituten om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over deze historische flessen en de whisky erin.

Inventarissen van de kelder en brieven in het kasteelarchief, evenals distilleerapparatuur uit die tijd, ondersteunen allemaal de vroeg 19e-eeuwse oorsprong van de whisky. Mr. Troughton zei: “Blair Castle heeft het geluk één van de beste archieven te hebben van de historische huizen in Schotland en het is prachtig om te zien hoe het verhaal van deze fantastische flessen tot leven komt.
“Whisky is altijd een groot deel geweest van de geschiedenis van Blair Castle en we zullen een tentoonstelling opbouwen rond de flessen die we na de veiling bewaren, zodat iedereen die Blair Castle bezoekt het kan zien en het verhaal van deze ongelooflijke whisky kan horen.”

Wetenschappelijke analyse aan het Scottish Universities Environmental Research Centre ondersteunt ook de data, terwijl een monster dat naar het Scotch Whisky Research Institute is gestuurd, de ABV van 61,36% bevestigde. De vloeistof vertoonde ook bewijs van rijping in een eiken vat en de waarschijnlijkheid dat deze werd geproduceerd volgens de praktijken voor het distilleren van moutwhisky uit het begin van de 19e eeuw. Enkele “gelukkigen” mochten de whisky proeven, zie het filmpje hieronder.

Foto’s: www.whiskyauctioneer.com

Reactie van een lezer:

Één van onze lezers liet een reactie achter onze op Facebookpagina “Vrienden van WhiskyPassion” Hij ons wees op het feit dat Adam Herz op de site www.lawhiskeysociety.com ernstige twijfels heeft over dit bericht en een uitgebreid artikel heeft geplaatst. Wij vonden dit verhaal dermate interessant dat wij dit toch ook met jullie willen delen. Mochten jullie na het lezen willen reageren, doe dit dan in onze hier bovengenoemde Facebook groep.

De link naar het bovengenoemde artikel vind je HIER

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen