Ballindalloch Distillery bottelt de eerste eigen single malt whisky.

-

Ballindalloch Estate met in het hart Ballindalloch Castle ligt in het centrum van de grootste whisky-producerende regio van Schotland. In de Speyside regio liggen enkele van de meest bekende distilleerderijen waarvan de whisky’s zeer populair zijn over de gehele wereld. Tussen die grote merken zal de Ballindalloch Single Malt whisky een geheel eigen plaats in gaan nemen.

De Macpherson-Grant Familie 
Ballindalloch Estate is al sinds 1546 het thuis van de Macpherson-Grant Familie. In 1869 was het Sir George Macpherson-Grant, die samen met John Smith de Cragganmore Distillery bouwde. Daarnaast hielp hij ook mee aan het bouwen van de Glenfarclas Distillery. Beide staan nog altijd op het landgoed van de familie.
Vlak bij de huidige distilleerderij, aan de oever van de Avon rivier, staat het Delnashaugh Hotel, wat tot 1878 door het leven ging als distilleerderij. De whisky die hier werd geproduceerd, werd verkocht onder de naam ‘Glenlivet’. De whisky loopt door de aderen van de Macpherson-Grant familie. In 2014 volgde Guy Macpherson-Grant in de voetsporen van zijn voorvader door te beginnen met de bouw van de Ballindalloch Distillery, net aan de andere oever van de Avon, vlak bij de plek waar deze in de Spey rivier uitmondt.

De Ballindalloch Distillery is in 2015 officieel geopend (de productie was al gestart aan het einde van 2014) door toenmalig prins en de huidige koning Charles en zijn vrouw Camilla.
De familie en het landgoed zijn niet alleen belangrijk in de geschiedschrijving van de whisky, ook het bekende koeien ras Aberdeen Angus is afkomstig van dit landgoed. En ook tegenwoordig nog wordt dit ras nog steeds op het allerhoogste niveau voortgefokt. Er worden echter geen koeien geslacht, het gaat alleen om het voortzetten van de stamboom.

Single Estate Whisky
Voor de Ballindalloch Single Malt Whisky komt al het graan van de graanvelden van het eigen landgoed. In het voorjaar worden de granen gezaaid op de velden rond het kasteel, langs de Spey rivier. In het typische vochtige Schotse klimaat groeit het graan goed, om vervolgens in het najaar te kunnen worden geoogst. De gehele behoefte van de distilleerderij komt van de eigen velden. Het graan wordt opgeslagen in de schuren op het landgoed om na het drogen uiteindelijk omgezet te worden in whisky. Nadat het graan gebruikt is voor de whiskyproductie worden de resten hiervan (draf) gebruikt als veevoer voor de Aberdeen Angus koeien die zoveel prijzen hebben gewonnen.
Als de vaten eenmaal gevuld zijn, worden deze in één van de oude stenen bijgebouwen op het landgoed opgeslagen om vervolgens jarenlang rustig te rijpen.
En nu, na al die jaren is de tijd gekomen.

Ballindalloch Single Malt Whisky
De Ballindalloch Distillery is in vergelijking tot enkele van zijn buren een (zeer) kleine distilleerderij te noemen. De productie(capaciteit) is de afgelopen jaren 100.000 liter pure alcohol per jaar geweest. Er wordt vijf dagen per week geproduceerd, wat meteen betekent dat het fermentatieproces in de houten washbacks erg lang is. Het overbruggen van het weekend speelt hierbij een grote rol. De fermentatie van gemiddeld 130 uur zorgt ervoor dat de ketels gevuld worden met een zeer zuiver wort. Vervolgens worden de ketels langzaam opgestookt en wordt het kookpunt van de ketels sterk onder controle gehouden zodat het distillatieproces ervoor zorgt dat de alcoholdampen licht en zuiver zijn als zij over de top gaan. Vervolgens komen deze in de ouderwetse wormtubs terecht die juist wat warmer worden gehouden zodat de dampen langzamer afkoelen en ook hier weer veel kopercontact hebben. Dit alles om de uiteindelijke whisky zo veel mogelijk smaak mee te geven op een zo zuiver mogelijke ondergrond. Vervolgens rijpt de whisky natuurlijk in de allerbeste vaten in een warehouse op het landgoed.

Proefnotitie Ballindalloch Single Malt

Ballindalloch Distillery botteling
Ballindalloch – Single 7 years

Neus: Pink Lady appel en ‘All Spice’. Winegums met poedersuiker, kaarsvet en wilde heide in bloei. Nootmuskaat, zeezout, perzik en verse vanille. Met water meer fruit als ananas, witte druif en citrus. Maar ook vijgen, noga en houtsnippers met gebroken biscuitjes en gedragen leer.

Smaak: een rijk en vol mondgevoel dat meteen om aandacht vraagt. Vers fruit uit de boomgaard met een vleugje limoen. Groene mango overgoten met karamel met witte chocolade en ananas. Maar ook pruimen, granen en dennenappel balanceren prachtig met de invloeden van het eikenhout.

Afdronk: het geheel is indrukwekkend zonder ook maar een enkel scherp randje. Ballindalloch heeft lang gewacht met het openen van de deuren, maar het is de moeite waard geweest. De smaken komen in lagen en zorgen voor een lange, maar tegelijkertijd heerlijk zachte finish.

Ballindalloch Single Malt wordt in Nederland geïmporteerd door “Whisky Import Nederland”

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen