Aberfeldy viert jubileum met 25-jarige single malt

-

Aberfeldy bestaat 125 jaar en vierde dat deze week met een event in Amsterdam voor genodigden uit de horeca, slijters- en drankenwereld. Om het jubileum kracht bij te zetten lanceerde de whisky uit het hart van Schotland een 25-jarige single malt en Whisky Passion was er natuurlijk bij.

Die whisky had een intense chocoladesmaak in de afdronk. De brand ambassador had ons even daarvoor al voorgehouden dat er aroma’s van bosaardbeien in de drank scholen. De bosaardbei is de kleinere tegenhanger van zijn gecultiveerde soortgenoot, die in sommige tuinen en in het wild te vinden is. We proefden ook ‘een frisse neus van appel’, rozijntjes en koffie. De fermentatietijd van deze whisky is 72 uur. Het alcoholpercentage is 46. De whisky heeft 25 jaar in het “hoofdvat” gerijpt en is gefinisht in Oloroso vaten.

De avond was slim opgezet in groepjes van zes die om beurten aan de masterclass deelnamen. De groepjes kregen advies van diverse accountmanagers. Er waren drankjes: onder meer cocktails en neat whisky (Aberfeldy 12). En er was een constante aanvoer van hapjes naar alle tafels: zoals zalm en risotto.

Voordat dit alles loskwam was er tijd om toch nog even de reguliere Aberfeldy (12 years old) aan een hernieuwde smaaktest te onderwerpen. Ik rook honing, gember en citrus, en proefde sinaasappel en honing. De meeste genodigden waren het er wel over eens: of het klopt wat je proeft is niet aan de orde, iedereen proeft zelf wat ie er in aantreft (en ruikt).

Aberfeldy werd opgericht door John Alexander Dewar. Aberfeldy behoort tot het portfolio van Bacardi en heeft de bijnaam ‘The golden dram’, naar het goud dat daar in de beek werd gevonden.

Slechts 180 flessen van de 25-jarige Aberfeldy komen maar Nederland en zijn alleen verkrijgbaar bij de betere slijterijen, whiskyspeciaalzaken.

Download onze app

Newspaper WordPress Theme

deel dit artikel

Gerelateerde artikelen