Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

WaterfordHet Ierse Waterford Distillery heeft met succes ongeveer 10.000 liter spirit gedistilleerd van de gerstsoort Hunter. Deze gerstsoort was in de jaren ’60 en ’70 enorm populair bij brouwers en distillateurs, maar is sindsdien bijna volledig verdwenen.

Hunter-gerst is vernoemd naar Herbert Hunter, die ooit aan het hoofd stond van de gerstteelt bij het Cereal Station in het Ierse Cork. Deze gerstsoort is voor het eerst gebruikt in 1959. Twee decennia later verloor de Hunter-gerst aan populariteit. De distillatie van de Hunter-gerst is het eerste hoofdstuk in een verkenning van oude historische gerstsoorten.

Waterford Distillery, dat door Mark Reynier is opgericht in 2015, hoopt met het project smaken uit het verleden te ontdekken. Volgens de distilleerderij lag halverwege de vorige eeuw de nadruk niet zozeer op de alcoholopbrengst van gerst, maar op smaak. Voor het project werken ze samen met de mouterij Minch Malt.

‘In tegenstelling tot wat in de whiskyindustrie vaak gezegd wordt, begint de smaak van whisky met het graan en het terroir van waar het graan heeft gegroeid’, vertelt brouwer Neil Conway. ‘Hunter is een oude favoriet. We zijn op zoek naar nieuwe bronnen van smaak, zelfs als dat betekent dat we decennia terug in de tijd moeten gaan om dat vinden.

Er zijn bij Waterford plannen om in de toekomst meer historische gerstsoorten te distilleren, waaronder gerst dat meer dan honderd jaar geleden voor het laatst is gebruikt door brouwers en distillateurs.