Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

talisker_18.jpgOp 1 mei verklaarde een panel van whiskyexperts Talisker 18 tot de beste single malt whisky ter wereld. Deze beroemde single malt, gedistilleerd op het afgelegen eiland Skye, kwam naar voren als totaalwinnaar bij de World Whisky Awards. De resultaten werden bekend gemaakt nadat een aantal onafhankelijke whiskyexperts drie maal een blinde tasting hadden uitgevoerd. De World Whisky Awards worden onder voorzitterschap van whiskyexpert Dave Broom georganiseerd door Whisky Magazine, het belangrijkste gespecialiseerde tijdschrift in de whiskywereld.

Een van de juryleden vermeldde: "Whisky wordt praktisch niet beter dan dit".

In de vorige aflevering van de World Whisky Awards werd Talisker 18 ook al bekroond met de onderscheiding 'beste Island (non-Islay) single malt whisky'. De prijs voor de beste Islay (peated) single malt whisky ging naar een ander lid van de Classic Malts Selection™, namelijk Lagavulin™ Distillers Edition.

In de sub-categorie winnaars werd Talisker 10 bekroond als beste Island (non-Islay) single malt whisky onder de 12 jaar. Caol Ila™ 8 werd verkozen als beste Islay (unpeated) single malt whisky onder de 12 jaar.

Deze nieuwste bekroning volgt op de aankondiging vorig jaar van de International Wine & Spirit Competition (IWSC) die destijds Talisker 18 de trofee voor Single Malt Scotch Whisky ouder dan 15 jaar had toegekend.

Talisker™
De distilleerderij werd in 1830 gebouwd door Hugh en Kenneth MacAskill, naast Loch Harport. De naam stamt uit het Noors (Thalas Gair) en betekent 'afhangende rots'. De whisky was in 1880 al beroemd als 'The king o'drinks…' (Robert Louis Stevenson). Talisker 10  heeft in zijn klasse single malts de meeste prijzen in de wacht gesleept. Het is de enige single malt Scotch whisky die op het eiland Skye wordt gemaakt. Talisker is onderdeel van de Classic Malts Selection - zie www.malts.com -. Talisker 18 werd in 2004 aan de Talisker-familie toegevoegd.

Commentaar van de juryleden:

"Elegant met een fascinerende balans tussen rook en subtiel zoet fruit. Verandert voortdurend in het glas en in de mond. Vriendelijke golven van smaak, buitengewoon mooi evenwicht en een klassieke peperige afdronk. Naadloos."
Dave Broom

"Gebakken sinaasappelcake, besprenkeld met kaneel, een muskaat-kruidenbuiltje met een spoor van enveloppenlijm. Vol zijdeachtig in de mond; ontwikkelt zich tot rijke oranjemarmelade met een gebrand randje."
Annabel Meikle

"Toffee en rijke turfrook in de neus. De alcoholische beet op de tong wijkt voor de rijke turfrook, enkele zeetonen en veel gepeperde kruiden. Mooi rond en compleet. Een beetje hout suggereert leeftijd. Alsof je tegelijkertijd op honingraat en rokerige bacon kauwt. Lange, kruidige en turfachtige afdronk. Whisky wordt praktisch niet beter dan dit."
Dominic Roskrow

"Warm, rijk en aantrekkelijk. Leder, pijptabak, zoete sherry en gepolitoerd eikenhout in de geur, gevolgd door een goede romige body met een verwarmende afdronk. Een hele lekkere dram."
Keir Sword