Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

The Unseen Valentino Zagatti CollectionNaslagwerk ’s werelds beroemdste verzameling “van onschatbare waarde voor verzamelaars”

In aanwezigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders uit de internationale whiskywereld is vandaag het eerste exemplaar van het boek van The Unseen Valentino Zagatti Collection uitgereikt. Het naslagwerk dat uit vijf delen bestaat, 1.500 pagina’s omvat en maar liefst 15 kilo weegt, is het meest recente meesterwerk van Nederlands bekendste whisky-auteur en -kenner Hans Offringa. Stephen Rankin, vierde generatie van de familie die sinds 1895 de onafhankelijke Schotse bottelarij Gordon & MacPhail runt, mocht in Sassenheim het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Charles MacLean, de grootste whiskyexpert van Schotland en internationaal gelauwerd auteur, was tevens voor deze speciale gelegenheid naar Nederland gekomen. “Deze hele exercitie is door Hans en Becky Offringa uiterst nauwkeurig vastgelegd en uitgevoerd. Het naslagwerk rondom The Unseen Valentino Zagatti Collection is van onschatbare waarde voor whiskyverzamelaars wereldwijd maar geeft ook een meer dan volledig beeld van de geschiedenis van de malt whisky”, aldus MacLean.

In 1999 en 2004 verscheen de collectie van de inmiddels 85-jarige Italiaanse verzamelaar Valentino Zagatti reeds in boekvorm. Deze tweedelige serie is echter al geruime tijd niet meer verkrijgbaar en is hierdoor wereldwijd zeer gewild. Vandaar dat Scotch Whisky International in 2017 besloot Hans en zijn vrouw Becky Offringa opdracht te geven een allesomvattend naslagwerk te maken, de Schotse archieven in te duiken en alle flessen stuk voor stuk te fotograferen.

“Na de aanschaf van de collectie in 2015 en een museum in de naam van de heer Zagatti vorig jaar hebben we vandaag wederom een hoofdstuk mogen toevoegen aan de Zagatti-saga”, licht Michel Kappen toe. “Dat ’s werelds beroemdste verzameling destijds naar Sassenheim is gekomen, was al fantastisch. Met de komst van een gelimiteerde oplage van 500 stuks van deze vijfdelige boekcassette kunnen whiskyliefhebbers en -adepten over de hele wereld helemaal hun whiskyhart ophalen. Een compliment voor Hans en Becky die deze klus in twee jaar tijd hebben weten te voltooien, is hier volledig op zijn plaats.”

The Unseen Valentino Zagatti Collection is chronologisch opgebouwd. Daarnaast is in aparte hoofdstukken aandacht besteed aan de geschiedenis van glas, het etiket én de psychologie van het verzamelen. De flessen zijn alfabetisch en chronologisch in de publicatie opgenomen, zodat de lezer houvast krijgt van wat er bijvoorbeeld in het jaar 1843 gebeurde in de (whisky)wereld. Dat is het jaar van botteling van de oudste fles in de Zagatti-collectie.

De Zagatti-collectie: de toekomst

De collectie dient tot 2025 bij elkaar te blijven maar zou volgend jaar (2020) aan een potentiële investeerder mogen worden doorverkocht. “Dit is destijds zo met de heer Zagatti afgesproken”, besluit Michel Kappen. “Mocht de collectie in 2025 stukje bij beetje worden verkocht en bepaalde flessen uit de collectie naar verschillende geïnteresseerden wereldwijd worden uitgeleverd, dan hebben we altijd nog de boeken waarin de Zagatti-collectie voor volgende generaties is vastgelegd.”

The Unseen Valentino Zagatti Collection kan worden besteld via https://www.whiskyboeken.nl/c-4908679/collectable-books