Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Port EllenVorig jaar maakte Port Ellen voor het eerst geen deel uit van Diageo’s Special Releases. Nu weten we waarom, want de distilleerderij keert terug met haar eigen Untold Stories Series. De eerste release is een 39-jarige Port Ellen, met aan adviesprijs van 4.500 pond.

Untold Stories The Spirit Safe is een van de oudste whisky’s die ooit door Port Ellen is uitgebracht. De whisky is vanaf april van dit jaar beschikbaar: in totaal worden er slechts 1.500 flessen op de markt gebracht. De whisky heeft gerijpt in zowel ex-bourbonvaten als refill sherryvaten van Europees eiken.

Details van de spirit safe zijn verwerkt in de verpakking van de nieuwe 39-jarige Port Ellen. Alleen de houders van twee unieke sleutels kunnen de single malt uit de verpakking bevrijden. De eerste sleutel opent de doos, terwijl de tweede sleutel nodig is om een venster te openen.

Port Ellen sloot ruim 35 jaar geleden haar deuren. Tot voor kort leek de distilleerderij nooit meer te heropenen, maar Diageo besloot de handschoen op te pakken. Als alles volgens planning loopt, dan is er in 2021 weer een Port Ellen distilleerderij.

Sinds 2001 verscheen er jaarlijks een nieuwe officiële Port Ellen op de markt, als onderdeel van de Special Releases van Diageo. Deze nieuwste editie is de eerste Port Ellen die wereldwijd wordt uitgebracht sinds Port Ellen geen onderdeel is meer van de jaarlijkse Diageo line up.

Officiële proefnotities

Neus: Een mild begon met subtiele turfrook. Veel fruit: sultanarozijnen, meloen, limoen en een hint van ginger ale. Er is ook honing en bijenwas, gevolgd door witte chocola en geroosterd brood. Met water komt er een licht wijnachtige geur naar voren, maar daarna neemt de zoetheid van een fruitsalade en rijpe bananen over.
Smaak: Een soepel mondgevoel en een zoete, zoutige en rokerige smaak. Een intense mintsmaak en rook maken plaats voor zoete witte chocola en een fruitsalade. Met water komt er wat zeezout vrij, evenals gedroogde kruiden.
Afdronk: Complex, kruidig en in balans. Zachter met water.