Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Port EllenDe plannen om de iconische Port Ellen distilleerderij op Islay nieuw leven in te blazen zijn formeel ingediend bij de lokale overheid, de Argyll & Bute Council.

Als de bouwaanvraag wordt goed gekeurd, dan wordt Port Ellen een distilleerderij in zowel moderne als traditionele gebouwen, waarbinnen vanuit zowel een traditioneel als innovatief perspectief wordt gedistilleerd.

In Port Ellen komen twee paar koperen pot stills te staan, die op twee verschillende manieren gaan distilleren. Bij de voornaamste manier van distilleren worden twee ketels gebruikt die exacte replica’s zijn van de originele koperen pot stills van Port Ellen. Het doel is om het originele karakter van de distilleerderij zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.

Daarnaast komt er een kleinere set pot stills te staan in de distilleerderij, waarmee andere smaakprofielen worden gemaakt. Dat geeft de whiskymakers van Port Ellen de vrijheid om te experimenteren met nieuwe whiskystijlen.

De experimentele pot stills zijn een eerbetoon aan John Ramsay. Onder zijn bewind werd Port Ellen in de 19e eeuw een van de meest innovatieve distilleerderijen.

Het indienen van de pannen is een nieuwe mijlpaal in het heropenen van Port Ellen”, zegt master distiller Georgie Crawford. “Dit is niet zomaar een project: we brengen een ware whiskylegende terug tot leven.