Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Gordon & MacPhail 80 yrs GlenlivetTwee flessen van de oudste whisky ter wereld komen naar Nederland. Onlangs werd de eerste fles van deze 80-jarige Glenlivet uit de Generations-serie van Gordon & MacPhail voor 167.000 euro geveild.

Op 3 februari 1940 hadden George Urquhart en John de vooruitziende blik om new make spirit van Glenlivet in een vat te vullen, zodat van deze whisky door toekomstige generaties genoten kon worden. Om deze uitzonderlijke visie te vieren, schakelde Gordon & MacPhail de hulp van Sir David Adjaye in, een internationaal bekende architect en ontwerper. Hij ontwierp de karaf en de houten kist voor de nieuwe 80-jarige Glenlivet.

Gordon & MacPhail 80 yrs GlenlivetGeorge Urquhart wordt ook wel als de vader van single malt whisky gezien. Het was een man die erin geloofde dat de whisky zolang moest rijpen als nodig was, tot eindelijk het punt bereikt werd waarop het vat en de whisky in harmonie waren. In het geval van vat 340 zou dat uiteindelijk 80 jaar duren. Dat is langer dan elke andere Schotse whisky ooit. Op 5 februari 2020 werd uiteindelijk besloten om het vat over te hevelen in 250 karaffen.

De karaf werd geveild bij Sotheby’s in Hongkong. Het kavel bestond verder uit ontwerptekeningen van architect en creatief partner Sir David Adjaye, het originele vateinde en een proeverij met Sir David en Stephen Rankin, de Director of Prestige van Gordon & MacPhail.

De opbrengst van de veilig gaat naar Trees for Life, een stichting die zich inzet voor het welzijn van het Caledonian Forest, een gematigd regenwoud in Schotland. Met de donatie van de veiling kan de boomkwekerij van Trees of Life een jaar draaiende gehouden worden.

Nu de veiling achter de rug is, gaan de overgebleven 249 karaffen in de verkoop. Twee van die karaffen komen naar Nederland, waar de winkelprijs 115.000 euro wordt.