Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Ignis TempliIn ‘Whisky Passion’ nummer 1 van dit jaar kon u in een uitgebreide reportage lezen hoe Professor Dr. Benedikt Sas, general manager en master distiller van Sas Distilleries BVBA uit het Oost-Vlaamse Stekene (B), zijn eerste Single Malt whisky in de herfst van 2019 uitbracht. Die kreeg de naam ‘Ignis Templi’, wat staat voor ‘vuur van de tempel’ ofte ‘cultplaats’, vermits achter in de tuin van Benedikt Sas de whiskyvaten rijpen boven een vroegere Keltische cult- en begraafplaats. Op het fleslabel van ‘Ignis Templi’ prijken dan ook de alchemistische tekens voor vuur en aarde, mercurius (verwijzend naar alcohol) en het Keltische kruis dat de vier windrichtingen en de vier elementen (met centraal de quintessens) voorstelt.

Benedikt: “De cultplaats onder mijn rijpingsmagazijn bevindt zich ook op de vier windrichtingen. Vuur is het zuiden omdat daar de zon staat, het noorden is aarde, het westen is water en het oosten is lucht. Het figuur op het fleslabel stelt een ‘Oude Belg’, een Kelt voor.”

Twee vaten jaarlijks, niet meer, niet minder
Elk jaar produceert Benedikt new make spirit, gebaseerd op een recept van ‘dubbele gersten’, een oeroud Vlaams bier, in combinatie met oude procestechnologie uit onder andere Schotland, om een erg geconcentreerde spirit te verkrijgen. Die wordt opgeslagen in twee nieuwe 110-litervaten, medium toasted, van Franse Eik. “Ik wil uitsluitend de pure smaak van het graan, van whisky. De houtinvloeden zijn dan ook beperkt vermits het Franse eik betreft, een inheemse boomsoort.”

Zopas werden de twee vaten voor dit jaar afzonderlijk gebotteld, goed voor respectievelijk 200 en 240 flessen. De ‘Ignis Templi’-editie 2020 is zo mogelijk nog beter dan die van vorig jaar. Ook dit is een typische, verfijnde Single Malt Lowland whisky met een heerlijke geur van graan en butterscotch, een zeer subtiele, milde vanilletoets en een zalig lange afdronk met de smaak van boter. Er zijn kleine smaakverschillen tussen beide vaten.

De batches van volgend jaar, ook weer 2 vaten van elk 110 liter, zullen tegen de herfst recht vanuit het rijpingsmagazijn gebotteld worden. Alles gedaan door Benedikt Sas zelf, bijgestaan door zijn vrouw, Katia Henau.

Cask strength
Wat ik voor 2021 eventueel ook plan, is om een vatdeel ‘cask strength’ te behouden. De whisky is immers zeer zacht en van heel goede kwaliteit. Op ‘cask strenght’ zou men nooit vermoeden dat die 58% vol. is. Misschien zal ik ook een vat wat langer laten rijpen. Of dit veel verschil zal maken weet ik niet, vermits het distillaat dat in de vaten gaat al zeer zacht en uiterst kwaliteitsvol is”, besluit een zeer gemotiveerde Benedikt die duidelijk nog heel wat lekkere plannen in zijn mars heeft!

Gelet op het bijzonder kleine aantal beschikbare flessen, kunnen gegadigden zich maar beter heel snel reppen naar de detailhandel (vnl. in het Waasland (B)) en ‘Drankenhandel Pluym’ in Zeeland (NL)!