Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Currach WakameCurrach, een single malt Ierse whiskey, komt met een nieuwe op zeewiervaten gerijpte editie. Met de Currach Atlantic Wakame Seaweed hopen de makers van Currach het maritieme terroir van Ierland te laten zien.

Wat zijn zeewiervaten? Op het eerste oog lijken het normale whiskyvaten die zoals gebruikelijk van binnen zwartgeblakerd zijn. De brandstof voor het roosteren van de binnenkant van die vaten is echter zeewier. De eerste whisky die Currach ooit op de markt bracht, had smaakinvloeden van kombu, een bruine zeewiersoort. Voor de opvolger is juist wakame gebruik gemaakt. Deze groeit voor de kust van County Clare en is 100% biologisch. Wakame is een groene soort en groeit in laag water, vaak zelfs op de rotsen aan de Ierse kust.

Wakame groeit met name in de wintermaanden en wordt in de lente en zomer geoogst. Daar is in dit geval de familie Talty verantwoordelijk voor. Wakame staat bekend om de subtiele, maar opvallende smaak en textuur. Het is ziltig en wordt gekenmerkt door sterke umami, aangevuld met zoete smaken. Deze zeewiersoort wordt vaak in salades of soep gebruikt, met name in de Japanse en andere Aziatische keukens.

Het DNA is voor een belangrijk hetzelfde, maar de smaak van de nieuwe Currach Atlantic Wakame Seaweed is volgens de makers erg verschillend van de vorige Kombu-editie. De drievoudig gedistilleerde Ierse whiskey rijpte eerst op first-fill bourbonvaten, pas daarna op de zeewiervaten die van nieuwe Amerikaans eiken gemaakt zijn. In totaal zijn er 3000 flessen van de nieuwe whisky beschikbaar.

De Currach Atlantic Wakame Seaweed is verkrijgbaar bij de betere slijterijen en speciaalzaken in Nederland.