Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Midleton Dair GhaelachIrish Distillers, eigenaar van de Midleton-distilleerderij, heeft een nieuwe editie uitgebracht in de Midleton Very Rare Dair Ghaelach-serie. Het gaat om een whiskey die een finish heeft gehad in vaten van Iers eikenhout.

De nieuwe whiskey heeft een extra rijpingsperiode van twee jaar doorgebracht in nieuw Iers eikenhout uit het Knockrath Forest in County Wicklow. De Midleton Very Rare Dair Ghaelach Knockrath Forest is gebotteld op vatsterkte en is vooralsnog alleen beschikbaar in Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS en China voor ongeveer 310 euro.

In de proefnotities wordt gesproken van geblakerd eikenhout, vanille, geroosterde koffiebonen en vers fruit, maar ook kruiden, chocola en honing. ‘Het is een eer om de nieuwste editie van de Midleton Very Rare Dair Ghaelach te presenteren’, zegt meesterblender Billy Leighton. ‘In deze whiskey proef je echt de smaak van Ierland, afkomstig van de gerst, het water, het eikenhout en de mensen die de whiskey gemaakt hebben.’

Het idee voor de Dair Ghaelach-serie ontstond meer dan tien jaar geleden, met als doel om het effect van Iers eiken te tonen. Een team onder aanvoering van rijpingsmeester Kevin O’Gorman, meesterkuiper Ger Buckley en Leighton is verantwoordelijk voor het vinden van duurzaam Iers eiken. Consumenten kunnen achterhalen welke specifieke boom is gebruikt voor de rijping van hun whiskey.

Deze derde editie is gemaakt met behulp van eikenhout van het landgoed Knockrath. Nadat het eikenhout was gekapt, werd het naar Spanje vervoerd om er vaten van te maken. Die taak werd neergelegd bij de kuiperij Antonio Páez in Jerez. Nadat de vaten terugkeerden in Ierland, werden deze gevuld met Ierse pot still whiskey van 13 tot 26 jaar oud.