Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

2007 Tobermory Port FinishTobermory, Deanston en Bunnahabhain komen met acht gelimiteerde releases. Deze nieuwe whisky’s kenmerken zich met name door rijping op een aantal bijzondere vattypes. Later dit jaar komen er proefsetjes beschikbaar voor een exclusieve online proeverij.

Ook in de afgelopen jaren brachten deze distilleerderijen, die eigendom zijn van Distell, al gezamenlijk hun exclusieve whisky’s op de markt. Een officiële naam, zoals Diageo met zijn Special Releases, is er echter nog niet.

Ledaig 2007 PX Cask FinishTobermory is verantwoordelijk voor drie van de nieuwe whisky’s. Zo komt er een Tobermory 2007 Port Pipe Finish die de laatste vier jaar in portvaten heeft gerijpt. De andere twee whisky’s zijn geturfd en worden daarom onder de merknaam Ledaig uitgebracht. Zo is er de Ledaig 1998 Marsala Finish, die de laatste vier jaar in Marsala-wijnvaten doorbracht. Uiteindelijk is er nog de Collectors Edition 2007 Pedro Ximenez Finish.

Nog eens drie van de whisky’s zijn bij Deanston geproduceerd. Allereerst is er de Deanston 2002 Organic Pedro Ximenez Finish, daarnaast nog een Deanston 1991 Muscat Finish en als laatste de Deanston 2002 Pinot Noir.2002 Deanston Pinot Noir

Last but not least is Bunnahabhain. De Bunnahabhain 2008 Manzanilla heeft de volledige rijpingstijd doorgebracht in Manzanilla-vaten. Ook aan de turfliefhebbers is gedacht met de rokerige Bunnahabhain Moine 1997 Pedro Ximenez Finish.

2008 Bunnahabhain Manzanilla MaturedIn het najaar is er een online proeverij van de gelimiteerde whisky’s met TopWhiskies op Instagram. Aan die proeverij nemen ook master blender Julieann Fernandez, distillery manager Andrew Brown and visitor centre manager Dr Billy Sinclair deel. Proefsetjes voor deze proeverij worden binnenkort verkocht via de websites van de distilleerderijen.

In Nederland worden de genoemde nieuwe bottelingen (zeer beperkt leverbaar!) geïmporteerd door de firma van Wees – Amersfoort. Je kunt daar informeren inzake verkooppunten.

www.tobermorydistillery.com
www.bunnahabhain.com
www.deanstonmalt.com