Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Brora 40 yrsDiageo brengt een nieuwe whisky op de markt van Brora, een iconische gesloten distilleerderij. De 40-jarige Brora wordt uitgebracht ter ere van het 200-jarig bestaan van de distilleerderij.

Van de nieuwe Brora zijn slechts 1.819 flessen beschikbaar, waarmee gerefereerd wordt aan het oprichtingsjaar van de distilleerderij. In totaal zijn er twaalf hogsheads van Amerikaans eikenhout gebruikt, allemaal uit het vintagejaar 1978.

Brora ligt in de Noordelijke hooglanden van Schotland en sloot in 1983 haar deuren tijdens een de grootste recessies in de whiskygeschiedenis. Sindsdien is de distilleerderij uitgegroeid tot een icoon en legende, met name dankzij de uitzonderlijk Brora’s in de Rare Malts Series en de Special Releases.

In 2020 opent Brora haar deuren weer na 36 jaar stil te hebben gelegen. Aan de restauratie wordt momenteel hard gewerkt. ‘Tussen 1969 en 1983 werd er bij Brora zwaar geturfde whisky gestookt’, vertelt master blender Craig Wilson. ‘Deze werd toen voornamelijk in blends gebruikt, maar er zijn nog een aantal vaten van dit turftijdperk over. Deze zijn prachtig gerijpt en hebben nu een gelaagde en complexe single malt opgeleverd.’

Het is de eerste officiële Brora sinds de Special Releases in 2017. De whisky is vanaf deze maand beschikbaar voor een adviesprijs van 4.500 pond. In 2014 bracht Diageo ook al een 40-jarige Brora op de markt.