Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

MortlachSpeyside-distilleerderij Mortlach brengt haar oudste officiële botteling ooit op de markt. De 47-jarige Mortlach gaat 10.000 pond per fles kosten.

In totaal zijn er slechts 94 flessen beschikbaar van de nieuwe Mortlach, die gedistilleerd is in april 1971, en daarna heeft gerijpt in een hogshead van Amerikaans eikenhout. De whisky is gebotteld op een sterkte van 46,8 procent, en is afkomstig uit een van de drie vaten uit 1971 waarover de distilleerderij nog beschikt.

De flessen gaan niet in de vrije verkoop: geïnteresseerden kunnen zich online registreren via Justerini & Brooks, een gespecialiseerde whiskywinkel in London. Registratie is mogelijk vanaf 9 april, waarna via loting wordt bepaald wie een fles mag kopen.

Mortlach wordt ook wel het beest van Dufftown genoemd vanwege zijn compromisloze smaakprofiel’, zegt master blender Craig Wilson. ‘Deze whisky is uitstekend voor zijn leeftijd en onmiskenbaar een Mortlach, met een intens complex karakter.

Een fles van de Mortlach wordt geveild tijdens een privé evenement van Bonhams in Singapore. De opbrengst gaat naar Daughters of Tomorrow, een non-profit die zich inzet voor kansarme vrouwen die proberen een inkomen te verdienen voor henzelf en hun familie.

De 47-jarige Mortlach is de eerste officiële whisky uit The Singing Stills Series van Mortlach, een collectie van zeldzame single cask whisky’s. Het is nog niet bekend wanneer volgende releases in deze serie volgen.