Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

MackmyraMackmyra, een Zweedse whiskydistilleerderij, gaat met hulp van Microsoft de eerste whisky maken die is ontwikkeld met behulp van ‘Artificial Intelligence’ (AI). Daarbij wordt ook Fourkind ingeschakeld, een Fins bedrijf met veel kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De mogelijkheden voor verschillende whisky’s zijn eindeloos. Master blenders, die verantwoordelijk zijn voor de smaak van whisky en het ontwikkelen van recepten, kunnen hun hele leven proeven en experimenteren in hun zoektocht naar de beste smaken. Mackmyra wil dat proces nu verder ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Angela D’Orazio, master blender van Mackmyra: “We streven er altijd naar om de tradities in de erg traditionele traditiewereld uit te dagen. Dat is iets wat we nu echt doen door whisky te maken met behulp van kunstmatige intelligentie. We zien AI als onderdeel van onze digitale ontwikkeling. Het is erg gaaf om AI te gebruiken als aanvulling op onze ambacht. Voor mij als master blender voelt het echt als een prestatie om te kunnen zeggen dat ik een mentor ben voor de eerste whisky die is gemaakt met behulp van AI.

De computers van Mackmyra zijn voorzien van het Microsofts’s cloudplatform Azure en andere cognitieve AI-diensten. Deze worden gevoed met de bestaande recepten van Mackmura, verkoopdata en consumentenvoorkeuren. Met deze dataset kan de AI meer dan 70 miljoen recepten creëren waarvan wordt verwacht dat ze populair zullen zijn en van de hoogste kwaliteit.

AI is niet alleen sneller dan wanneer een persoon een blend samenstelt, zo stelt Mackmyra, maar het leidt ook tot nieuwe een innovatieve combinaties. De AI-oplossing is echter niet ontwikkeld als vervanger van de master blender. Het idee is dat een whisky wordt bedacht voor de AI, maar nog steeds wordt gemaakt door een mens.

De eerste AI-geproduceerde whisky van Mackmyra is vanaf dit najaar beschikbaar.