Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

ToerismeIn 2018 bezochten voor het eerst meer dan twee miljoen mensen een Schotse whiskydistilleerderij. Uit een jaarlijks onderzoek van de Scotch Whisky Association blijkt dat het aantal bezoekers met 6,1 procent is gestegen ten opzichte van 2017.

Er kwamen niet alleen meer mensen naar distilleerderijen; ze gaven ook meer geld uit in 2018. In totaal brachten de winkels van distilleerderijen 68,3 miljoen pond (ruim 76 miljoen euro) in het laatje. Dat is een stijging van 12,2 procent vergeleken met een jaar eerder, en zelfs 56 procent sinds 2010.

Bezoekers uit meer dan twintig verschillende landen bezochten een distilleerderij in Schotland. Het grootste aantal bezoekers kwam uit de Verenigde Staten en Duitsland, maar het aantal bezoekers uit Frankrijk, Spanje, Nederland, India en China liet een stijgende lijn zijn. Collectief zijn de Schotse whiskydistilleerderijen de op twee-na-meest-bezochte attractie in Schotland.

Distilleerderijen bieden een soort van tegengif voor de snelle en moderne wereld’, zegt Karen Betts, de directeur van de Scotch Whisky Association. ‘Bezoekers kunnen er nog een ambacht bekijken dat met precisie en geduld wordt uitgevoerd.’