Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

KininvieKininvie, de zusterdistilleerderij van Balvenie en Glenfiddich, komt met een drietal nieuwe whisky’s op de markt. Met de nieuwe reeks — die bestaat uit een single malt, single grain en single blended whisky —richt Kininvie zich uitgesproken op whiskygeeks.

Kininvie heeft weinig naamsbekendheid als single malt. Sinds de oprichting van de distilleerderij zijn er slechts een handvol whisky’s van Kininvie op de markt verschenen. Bekender is echter de blended malt Monkey Shoulder, waarvan Kininvie misschien wel het belangrijkste onderdeel is.

William Grant & Sons, eigenaar van Kininvie, Balvenie en Glenfiddich, komt nu met de Kininvie Works op de proppen. Deze reeks bestaat uit een drietal nieuwe whisky’s. Elk van de whisky’s is ontstaan uit een experiment, dat uitgebreid omschreven staat op het label.

Zo is de Kininvie Single Malt drie keer gedistilleerd, iets wat ongebruikelijk is voor de distilleerderij. Op het label staat onder andere: ‘We konden aan de high wines/strong feints zien dat het alcoholgehalte hoger was en dat er meer esters aanwezig waren. Dat blijkt ook tijdens het ruiken, waar we veel fruitige tonen waarnemen.’

De Kininvie Single Grain is gewoon in koperen ketels gedistilleerd, maar is gemaakt van zowel gemoute gerst als rogge, waardoor het geen single malt meer mag heten. Op basis van het label lijkt de Kininvie Blended Whisky dan weer een mix te zijn van de eerdergenoemde grain en single malt.

De whisky’s zijn vanaf half oktober beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk voor 35 pond per 50cl. Het is nog onduidelijk of de whisky’s ook naar Nederland en België komen.