Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

KingsbarnsKingsbarns heeft afgelopen week hun eerste commercieel beschikbare whisky gepresenteerd, de Dream to Dram. Voor de Wemyss-familie, de eigenaren van de distilleerderij, is het een droom die uitkomt.

In december was er al de Kingsbarns Founders’ Reserve: een gelimiteerde oplage van 3.000 flessen voor de leden van de Kingsbarns Distillery Founders Club. De nieuwe Kingsbarns Dream to Dram is echter de eerste whisky van de distilleerderij die in de reguliere verkoop gaat.

Dit is een enorm trotse dag voor Kingsbarns Distillery en iedereen die betrokken is geweest bij de terugkeer van whiskyproductie naar Fife’, zegt William Wemyss. ‘Dream to Dram is een prachtige single malt met een mooie Lowland-stijl.’

Dream to Dram heeft voor negentig procent in ex-bourbon barrels van Heaven Hill Distillery in Kentucky gerijpt. De overige tien procent rijpte in zogenaamde STR-wijnvaten, wat staat voor shaved, toasted en recharred. In totaal zijn er twintig vaten gebruikt voor de eerste batch van Dream to Dram, die in Nederland door Bresser & Timmer wordt geïmporteerd.

Hoewel het idee voor Kingsbarns al in 2009 ontstond, toen golf caddie Douglas Clement op het idee voor de distilleerderij kwam, opende Kingsbarns pas haar deuren in 2015. Geld was aanvankelijk een belangrijk issue, en pas na de komst van de Wemyss-familie, bekend van hun onafhankelijke bottelingen, kon er echt doorgepakt worden.

Foto: Maverick Picture Agency