Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

KilchomanKilchoman, een van de kleinste distilleerderijen van Schotland, heeft haar productiecapaciteit verdubbeld. Door de uitbreiding kan de distilleerderij op Islay in de toekomst beter voldoen aan de vraag.

Kilchoman kan nu jaarlijks 480.000 liter pure alcohol produceren, hoewel het nog even de vraag is of de distilleerderij ook voor die maximale productie kiest. Het nieuwe ketelhuis bestaat uit twee distilleerketels, een nieuwe beslagketel en zes fermenteervaten.

De uitbreiding is onderdeel van een verbouwing waarbij in 2018 ook een nieuwe moutvloer en kiln zijn aangelegd. De verwachting is dat het laatste deel van de uitbreiding nog dit jaar wordt afgerond. Dat bestaat uit een bezoekerscentrum, winkel en café.

‘Ik had verwacht wat rustiger achteruit te kunnen zitten’, zegt oprichter en eigenaar Anthony Wills. ‘In plaats daarvan hebben we nu bijna zes miljoen pond geïnvesteerd. Mijn drie zoons zijn enorm betrokken bij de distilleerderij en we willen voortbouwen op het succes van de afgelopen vijftien jaar, zonder het risico te lopen over niet voldoende whisky te beschikken.’

Het is een investering waarvan ook een volledig nieuwe distilleerderij gebouwd had kunnen worden. ‘We wilden dat de nieuwe apparatuur exact hetzelfde zou zijn als wat we al hebben staan. We zijn erg blij met de kwaliteit die we in het nieuwe ketelhuis kunnen produceren. Er is geen waarneembaar verschil in de new make spirit waar te nemen.’

Door de uitbreiding kan Kilchoman nu ook meer experimenteren met het mouten van gerst, maar ook met gist.