Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

David Wishart5 juli 1943 – 12 maart 2020

Op 12 maart jongstleden overleed onze vriend en collega-auteur David Wishart aan de gevolgen van een ernstige longontsteking. In de whiskywereld was hij voornamelijk bekend vanwege zijn boek Whisky Classified uit 2002, waarvan de Nederlandse vertaling Whisky Geclassificeerd in 2003 verscheen. Dat was ook het jaar waarin David samen met zijn vrouw Doreen voor het eerst het International Whisky Festival bezocht. Vele jaren zouden ze terugkomen, zowel in Gent als Leiden/Den Haag. Meestal waren ze te vinden op de stand van whiskyboeken.nl, destijds nog eigendom van Sanne en Sebastiaan Smits, om te signeren, of elders in de kerk voor het presenteren van een master class. Ook zullen vele whiskyliefhebbers zich ongetwijfeld herinneren hoe David jaarlijks een grote haggis van Wullie MacMoreland dragend op een zilveren schaal, door de kerk schreed met een kleine schare volgelingen. Op het podium in het midden van de kerk sneed hij de haggis aan en declameerde op humoristische wijze Robert Burns’ beroemde gedicht over het ongrijpbare maar smakelijke beest.

David was van oorsprong wiskundige en hij behaalde een PhD op het gebied van classificatiemethodes. Gedurende een aantal jaren was hij Honorary Research Fellow op de School of Management van St. Andrews University. Behalve Whisky Classified schreef hij ook diverse artikelen in internationale tijdschriften over de technische aspecten van zijn classificatiemethode. In 2006 verscheen de 2de editie van zijn boek inclusief een cd-rom met software waarmee men thuis zelf whisky’s kan classificeren volgens Wisharts methode. In datzelfde jaar werd hij tevens geïnaugureerd als Keeper of the Quaich. The World of Whisky, welk boek David samen met Neil Ridley en Gavin D. Smith schreef, verscheen in de herfst van 2019.

De laatste jaren kwamen de Wisharts niet meer naar de festivals, omdat zij er de voorkeur aan gaven hun kinderen in Zwitserland en in Australië met regelmaat te bezoeken.

David had een bijzondere band met Nederland. In 2005 ontwierp hij een tartan patroon voor ons land en liet dat in Schotland officieel registreren als ‘Tartan of Holland’. Diverse mensen in Nederland en België hebben een kilt, een shawl of vest met ‘zijn’ tartan en daarmee leeft hij op een mooie manier voort.

Met verdriet in ons hart, maar dankbaar voor zijn jarenlange vriendschap, wensen wij Doreen en de rest van Davids’ naaste familie sterkte om dit grote verlies te verwerken.

Hans & Becky Offringa,
The Whisky Couple