Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Royal LochnagarRoyal Lochnagar, de kleinste whiskyproducent in het portfolio van Diageo, brengt een whisky op de markt die alleen bij de distilleerderij verkrijgbaar is. Het gaat om een whisky zonder leeftijdsaanduiding die deels in Europees eiken heeft gerijpt.

In totaal zijn er 5004 flessen beschikbaar van de Royal Lochnagar 2019 Distillery Exclusive, die is gebotteld op 48 procent en voor 85 pond te koop is. ‘Deze whisky is een perfecte weerspiegeling van het karakter van de distilleerderij’, zegt Neil Murphy, site manager van Royal Lochnagar.

De smaken en geuren zijn geïnspireerd op het weidse landschap van de Cairngorms’, vervolgt Murphy. ‘Deze zeldzame en exclusieve single malt is door ons deskundige team uitgekozen en dient als een mooi aandenken voor mensen die onze distilleerderij bezoeken.

Royal Lochnagar is bekend vanwege de koninklijke onderscheiding die de distilleerderij krijg, nadat Queen Victoria en Prince Albert in 1848 de distilleerderij bezochten. Royal Lochnagar ligt vlakbij Balmoral Castle, het vakantiehuis van de koninklijke familie.

Officiële proefnotitie

Neus: Kruidig met citrus en hout, samen met verbrand suiker en wat nootachtige geurinvloeden. Geef de whisky iets langer de tijd en je vindt geuren als vanille, groene appel en sinaasappel.
Smaak: Aanvankelijk zoet, samen met warme kruiden en groene appel. Vanille en toffee komen iets later tevoorschijn en gaan over in een medium finish. Met water komt de groene appel meer naar boven, net als andere fruitsoorten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Big Peat Black EditionDe laatste editie van de Big Peat-trilogie is bekend gemaakt door onafhankelijke bottelaar Douglas Laing. Het gaat om de 27-jarige Black Edition, die vanaf januari 2020 verkrijgbaar is.

Van de Black Edition zijn in totaal 3000 flessen beschikbaar. Met de komst van deze 27-jarige Big Peat is de trilogie eindelijk compleet. In de afgelopen twee jaar verschenen al de 25-jarige Gold Edition en de 26-jarige Platinum Edition.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

TomintoulDe grootste fles single malt ter wereld, een 14-jarige Tomintoul, is afgelopen weekend voor een bedrag van 15.000 verkocht via een whiskyveiling.

De whisky werd geveild tijdens een speciale kerstveiling van Just Whisky Auctions. In totaal bevat de fles, die liefst anderhalve meter hoog is, een hoeveelheid van 105,3 liter whisky. De fles Tomintoul weegt 180 kilo. In totaal kan je ongeveer 5250 drams uitschenken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Tullibardine 1964De Custodian Collection van Tullibardine wordt uitgebreid met een 51-jarige single malt die in 1964 is gedistilleerd. In totaal zijn er 242 flessen beschikbaar.

De Tullibardine 1964 51yo is een vatting van drie vaten, maar het is niet bekend wat voor een soort vaten dit waren. De whisky is op een vatsterkte van 40,4 procent gebotteld, nog net op tijd voordat deze door de ondergrens zakte.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ncn'eanNcn’ean, een jonge distilleerderij in de Schotse Hooglanden, hoopt via een crowdfundcampagne in totaal 1 miljoen pond op te halen.

Ncn’ean wil met de Seedrs-campagne geld ophalen ter ondersteuning van de lancering van haar eerste whisky in 2020. De opbrengst is ook bedoeld voor verdere uitbreiding en investering in een bottellijn.

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Vault Bar DalmoreDe Vault Bar in Waldorf Astoria Amsterdam heeft twee uitzonderlijke whisky’s uit haar kluis geopend. De bar in een voormalige bankkluis serveert vanaf nu zowel The Dalmore 40yo als Port Ellen 39yo Untold Stories per glas. De prijs? Respectievelijk 850 en 800 euro per glas.

De Vault Bar is de officiële flagship whiskybar van The Dalmore. Dat betekent dat de premiumwhisky’s van The Dalmore bij de Vault Bar per glas verkrijgbaar zijn. Een van die whisky’s is The Dalmore 40yo, gebotteld op 42 procent. ‘A tapestry of tantalizing delight’, volgens masterblender Richard Paterson.