Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

The Epicurean’s Cocktail QuarantineDouglas Laing, een Schotse onafhankelijke bottelaar en blender, heeft aangekondigd de Schotse horecabranche te steunen tijdens de coronacrisis. Ze gaan samenwerken met bartenders en doneren geld.

Van elke liter van The Epicurean Lowland Malt die wereldwijd verkocht wordt, gaat één pond naar de Benevolent Society of the Licensed Trade of Scotland. De BEN Society geeft financiële, sociale en emotionele steun aan mensen die meer dan drie jaar in de Schotse horecabranche werken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

TomintoulTomintoul, een distilleerderij in de Schotse Speyside-regio, lanceert een nieuwe whisky. De Tomintoul Seiridh is binnenkort wereldwijd verkrijgbaar.

Seiridh is het Schots-Gaelische woord voor sherry en wordt ook exact op die manier uitgesproken. De Tomintoul Seiridh is dan ook een whisky met merkbare invloed van rijping op sherryvaten. De whisky rijpte eerst weliswaar in bourbonvaten van Amerikaans eiken, maar bracht daarna tijd door in Oloroso sherry butts uit Jerez in Spanje.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

StarwardStarward, een Australische whisky, is met ingang van mei beschikbaar in Nederland. De distilleerderij heeft met Salud Distribution een overeenkomst bereikt over de import van zijn whisky’s.

Starward bestaat sinds 2008 en bevindt zich in het centrum van Melbourne. De eerste whisky werd in 2013 op de markt gebracht en sindsdien is de reputatie van de Australische distilleerderij verder gegroeid. Aan het begin van dit jaar werd Starward door het toonaangevende Drinks International opgenomen in hun Top 10 Trending Brands op het gebied van wereldwhisky.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

ArdbegArdbeg, een van de bekendste Schotse whiskydistilleerderijen, is begonnen met een zoektocht naar een nieuwe manager. In oktober van dit jaar gaat de huidige manager, Mickey Heads, met pensioen.

Mickey Heads heeft zijn hele leven op Islay en het naburige eiland Jura gewerkt. In 2007 werd hij aangesteld als distillery manager — een droombaan voor een ervaren distilleerder met een passie voor rokerige whisky.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

David Wishart5 juli 1943 – 12 maart 2020

Op 12 maart jongstleden overleed onze vriend en collega-auteur David Wishart aan de gevolgen van een ernstige longontsteking. In de whiskywereld was hij voornamelijk bekend vanwege zijn boek Whisky Classified uit 2002, waarvan de Nederlandse vertaling Whisky Geclassificeerd in 2003 verscheen. Dat was ook het jaar waarin David samen met zijn vrouw Doreen voor het eerst het International Whisky Festival bezocht. Vele jaren zouden ze terugkomen, zowel in Gent als Leiden/Den Haag. Meestal waren ze te vinden op de stand van whiskyboeken.nl, destijds nog eigendom van Sanne en Sebastiaan Smits, om te signeren, of elders in de kerk voor het presenteren van een master class. Ook zullen vele whiskyliefhebbers zich ongetwijfeld herinneren hoe David jaarlijks een grote haggis van Wullie MacMoreland dragend op een zilveren schaal, door de kerk schreed met een kleine schare volgelingen. Op het podium in het midden van de kerk sneed hij de haggis aan en declameerde op humoristische wijze Robert Burns’ beroemde gedicht over het ongrijpbare maar smakelijke beest.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dewar's Mescal finishChivas en Dewar’s hebben enkele van de eerste tequila- en mecal-gerijpte whisky’s op de markt gebracht.

Vorig jaar werden de regels van de Scotch Whisky Association versoepeld, waardoor het nu ook mogelijk is om whisky te rijpen in voormalig tequilavaten. Aan deze versoepeling ging een machtige lobby van Diageo vooraf.