Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

wetland.jpgOp Guernsey, een van de Kanaaleilanden, staat de natuur centraal. Dat blijkt wel uit het feit dat het sinds kort officieel een wetland heeft, toegekend door de internationale wetlandsorganisatie Ramsar. Het wetland is 427 hectare groot en is een van de grootste getijdengebieden van West-Europa. Daarnaast komt Guernsey als enig Kanaaleiland met negen stranden voor op de lijst van schoonste Britse stranden.

 

Wetlands zijn waterrijke gebieden die onmisbaar zijn in ons ecosysteem. Ze vervullen een belangrijke functie voor trekvogels – wetlands liggen meestal op internationale trekvogelroutes – en gelden ook als kraamkamer voor vissen en zeedieren. In het wetland op Guernsey is dan ook bijzondere flora en fauna te vinden. Een deel van het wetland heeft een stenen pad dat bij laag water Guernsey met het onbewoonde vogeleiland Lihou verbindt. Ramsar heeft sinds haar oprichting in 1971 aan meer dan 1600 watergebieden een officiële ‘wetland status’ toegekend.

wetlandNegen stranden zijn schoonste

Guernsey heeft in totaal zevenentwintig kleine en grote stranden. Negen daarvan komen voor op de lijst van schoonste van Groot-Brittannië: Cobo, Fermain, Grandes Rocques, L’Eree, Pembroke/L’Ancresse, Petit Bot Portelet, Port Soif en Vazon. Ze zijn beoordeeld op schoon zand, goede toegang, schone toiletten, goede medische- en veiligheidsvoorzieningen en schoon water. De lijst is samengesteld door milieuorganisatie ENCAMS (Environmental Campaigns), die al meer dan vijftig jaar de campagne ‘Houd Groot-Brittannië schoon’ voert.

Reizen naar Guernsey

De ongerepte natuur maakt dat Guernsey een ideaal ‘outdoor’ eiland is, om te wandelen, te fietsen of watersporten te beoefenen. Reizen vanuit Nederland naar Guernsey kan vanaf Rotterdam Airport met VLM Airlines. Vanaf eind april tot half september vliegt VLM iedere zaterdag naar het eiland.Vanuit Guernsey kunnen ook eenvoudig de kleinere Kanaaleilanden worden bezocht: Alderney, Sark en Herm. Meer informatie op www.visitguernsey.com Algemene informatie over Groot-Brittannië op www.visitbritain.nl