Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

TomintoulDe grootste fles single malt ter wereld, een 14-jarige Tomintoul, is afgelopen weekend voor een bedrag van 15.000 verkocht via een whiskyveiling.

De whisky werd geveild tijdens een speciale kerstveiling van Just Whisky Auctions. In totaal bevat de fles, die liefst anderhalve meter hoog is, een hoeveelheid van 105,3 liter whisky. De fles Tomintoul weegt 180 kilo. In totaal kan je ongeveer 5250 drams uitschenken.

Zo af en toe is er de mogelijkheid om een echt speciale fles te kopen’, zei Graham Crane, mede-oprichter van de whiskyveiling, voor verkoop van de fles. ‘We hopen dat de gelukkige koper een kerstsok heeft die groot genoeg is of misschien een heel memorabele oud en nieuw op de planning heeft.’

De fles werd in augustus 2019 gevuld door een team van 14 mensen. Aanvankelijk stond de Tomintoul te pronken in de Scotch Whisky Experience in Edinburgh, maar de afgelopen jaren was deze te bewonderen in de Whisky Castle in Tomintoul.

Tijdens de eerste drie jaar van het bestaan van de fles was deze officieel de grootste fles whisky ter wereld. Tegenwoordig gaat die eer naar een grote fles Famous Grouse van liefst 200 liter. De Tomintoul is wel nog steeds de grootste fles single malt ter wereld.