Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

70yo Glen GrantGordon & MacPhail blijft opzien baren, dit keer met een 70-jarige Glen Grant. De Schotse single malt is gedistilleerd in 1948, en is de oudste Glen Grant die ooit op de markt is gebracht.

De zeldzame en exclusieve Glen Grant heeft gerijpt in vat #2154, een first-fill sherry butt dat op 11 juni 1948 werd gevuld met new make spirit. Ondanks de bejaarde leeftijd van de whisky, heeft het vat nog 210 flessen opgeleverd. De whisky is gebotteld op een vatsterkte van 48,6 procent.

Leden van vier verschillende generaties van de Urquhart-familie, de eigenaren van Gordon & MacPhail, waren betrokken bij de Glen Grant. John Urquhart en zijn zoon George selecteerden in 1948 het vat. George hield daarna toezicht terwijl het vat rijpte in Warehouse No. 5 van Glen Grant.

Twintig jaar nadat het vat was afgevuld zorgde Ian, de oudste zoon van George, dat het vat werd verplaatst naar het warehouse van Gordon & MacPhail in Elgin. Stuart, het neefje van Ian en de huidige operations director, bepaalde op 19 oktober 2018 dat het vat rijp was om te bottelen.

Dankzij de duidelijk invloed van het sherryvat, vinden we in deze whisky smaken van gedroogd fruit, sinaasappelschil en zwarte peperkorrels’, zegt Stephen Rankin, de director of prestige van Gordon & MacPhail. ‘Deze bijzondere 70-jarige whisky heeft ook een subtiele rokerige smaak. Dat is een herinnering aan dat er destijds nog lokale turf werd gebruikt om de gerst te drogen.

De Glen Grant uit 1948 volgt kort op het nieuws dat Gordon & MacPhail de oudste Caol Ila ooit bottelde. Onlangs bracht de onafhankelijke bottelaar, die over onuitputbare voorraden lijkt te beschikken, ook al een 64-jarige Glenlivet.