Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Sir David Adjaye OBE an architect with an artists visionOnafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail lanceert de oudste Schotse single malt whisky ooit. Het gaat om een 80-jarige whisky van Glenlivet die in samenwerking met Sir David Adjaye uitgekozen is.

Op 3 februari 1940 hadden George Urquhart en John de vooruitziende blik om new make spirit van Glenlivet in een vat te vullen, zodat van deze whisky door toekomstige generaties genoten kon worden. Om deze uitzonderlijke visie te vieren, zocht Gordon & MacPhail de hulp van Sir David Adjaye, een internationaal bekende architect en ontwerper. Hij ontwierp de karaf en de houten kist voor de nieuwe 80-jarige Glenlivet.

Stephen Rankin Director of Prestige Gordon MacPhail with cask 340 Generations 80YO from Glenlivet DistilleryAls ik met een partner een samenwerking aanga, dan zoek ik naar een bedrijf dat dezelfde uitgangspunten heeft op gebied van hun ambacht, principes en tradities’, vertelt David Adjaye. ‘Ik kan me helemaal vinden in de obsessie die Gordon & MacPhail heeft met hun producten. Dankzij hun toewijding kunnen ze uitzonderlijke dingen doen. Onze samenwerking voelde dan ook heel natuurlijk.’

George Urquhart wordt ook wel als de vader van single malt whisky gezien. Het was een man die erin geloofde dat de whisky zolang moest rijpen als nodig was, tot eindelijk het punt bereikt werd waarop het vat en de whisky in harmonie waren. In het geval van vat 340 zou dat uiteindelijk 80 jaar duren. Dat is langer dan elke andere Schotse whisky ooit. Op 5 februari 2020 werd uiteindelijk besloten om het vat over te hevelen in 250 karaffen.

Een 80-jarig jubileum wordt traditioneel met eikenhout gevierd, wat passend is voor een whisky die liefst acht decennia eikenhout doorbracht. De karaf en de eikenhouten kist van David Adjaye worden in september 2021 onthuld. Karaf #1 wordt in oktober door Sotheby’s geveild. De opbrengst gaat naar het Schotse goede doel Trees for Life.