Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Oudste Caol Ila ooitOnafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail heeft de oudste Caol Ila ooit gebotteld. De nieuwe 50-jarige Caol Ila is gedistilleerd in 1968, nog voordat in 1972 de huidige Caol Ila distilleerderij werd gebouwd.

De Caol Ila is onderdeel van de Private Collection van Gordon & MacPhail en heeft vijf decennia gerijpt in een sherry hogshead. Dat is op zich al bijzonder genoeg, maar wat deze release extra in het oog doet springen, is dat de whisky geproduceerd is in de oude Caol Ila distilleerderij.

Wie het geluk heeft gehad om ooit Caol Ila te bezoeken, kent het prachtige uitzicht dat de distilleerderij vanuit haar ketelhuis heeft. De Paps of Jura zijn daar in hun volle glorie te bewonderen. Dat ketelhuis is echter nog relatief nieuw, en pas gebouwd tussen 1972 en 1974, toen de distilleerderij van twee naar zes pot stills werd uitgebreid.

Voor sommige connaisseurs is er een duidelijk verschil tussen de whisky van de ‘nieuwe’ Caol Ila en de ‘oude’ Caol Ila, die volgens hen een veel zwaarder smaakprofiel heeft. De Gordon & MacPhail-releases van de jaren ’80 en ’90 voor de Italiaanse markt hebben bijkans een legendarisch status bereikt.

Dat de onafhankelijke bottelaar überhaupt nog een vat (of vaten?) heeft liggen van pre-1972 Caol Ila mag al als een verrassing worden gezien. Een fles van de nieuwe release, waarvan er in totaal 199 beschikbaar zijn, kost 7.500 pond.