Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Glenmorangie AlltaDe Private Edition-serie van Glenmorangie heeft liefhebbers het afgelopen decennium veel mooie whisky’s bezorgd, zoals de Finealta, Spìos, Companta en Milsean. Het tienjarig bestaan van de reeks wordt gevierd met de lancering van de Allta, de eerste Glenmorangie die geproduceerd is met wilde gist.

Met de Glenmorangie Allta, wat Schots-Gaelisch is voor wild, illustreert de distilleerderij het belang van gist bij de creatie van smaken tijdens de fermentatieperiode. Gist is, samen met water en gerst, slechts een van de drie ingrediënten die wordt gebruikt voor de productie van whisky. Daarmee is de keus voor het type gist van cruciaal belang. Toch zijn er momenteel maar weinig distilleerderijen die nog experimenteren met gist.

Met een achtergrond in gistfysiologie is dr. Bill Lumsden, Glenmorangie’s Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks, altijd bewust gebleven van de potentie van gist. Jaren geleden hoorde hij van de beroemde, inmiddels overleden, whiskyexpert Michael Jackson een verhaal over de unieke ‘huisgist’ die in bezit van Glenmorangie zou zijn geweest. De herinnering aan dit verhaal zorgde ervoor dat hij zich verder verdiepte in de invloed van gist op de smaak van whisky.

De gistsoort die is gebruikt voor de Glenmorangie Allta is Saccharomyces diaemath, een wilde gist die afkomstig is van de aren van lokaal gegroeide gerst. Lumsden liet deze gistsoort opkweken door de gistleverancier en voegde deze in het productieproces samen met de gerst. De spirit rijpte vervolgens in veelal hergebruikte ex-bourbonvaten.

‘Glenmorangie Allta is een waardige whisky voor het tienjarig bestaan van de Private Edition-serie’, zegt Lumsden. ‘De invloed van gist op de smaak is jarenlang genegeerd en het wordt tijd dat we ons verder gaan verdiepen in dit aspect van het productieproces. Met zijn aroma van biscuit en versgebakken brood, de bloemige noten en de rijke smaak van vanille, sinaasappel en zoete chili opent Glenmorangie Allta de deur naar een fascinerende toekomst voor Schotse whisky.’

De Glenmorangie Allta is vanaf februari 2019 te koop. De adviesprijs is 99,95 euro.