Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

The GlenAllachie 30 YOThe GlenAllachie heeft de oudste whisky in haar core range tot nu toe op de markt gebracht. Met de nieuwe The GlenAllachie 30yo Batch 1 borduurt de distilleerderij voort op het recente succes bij de World Whiskies Awards, waar de prijs voor de World’s Best Single Malt in de wacht gesleept werd.

The GlenAllachie 30yo Batch 1 is de eerste in een serie van jaarlijkse releases, waarvan slechts 2000 flessen wereldwijd beschikbaar zijn. Deze eerste release is een combinatie van negen verschillende vaten die door master distiller Billy Walker uitgekozen zijn. Deze komen uit de voorraad van in totaal 50.000 vaten die in de zestien pakhuizen bij de distilleerderij liggen te rijpen.

De whisky is gebotteld op een vatsterkte van 48,9 procent. Walker selecteerde vaten uit 1989 en 1990 die op Pedro Ximénez en Oloroso hogsheads rijpten. Daar is een klein aandeel whisky aan toegevoegd uit nieuwe vaten van Chinquapin-eikenhout. Het resultaat is een intense, rijke, sherrygerijpte whisky met veelzijdige smaken.

Toen ik voor het eerst de voorraden in onze pakhuizen onder ogen kreeg’, vertelt Walker, die volgend jaar zijn 50e jubileum in de whiskyindustrie viert, ‘was ik enorm onder de indruk van de kwaliteit. Ik wees meteen bepaalde vaten aan voor toekomstige gelimiteerde expressies.’

Ik had altijd al de ambitie om een 30-jarige whisky op de markt te brengen. Eentje waar whiskyliefhebbers echt van onder de indruk zouden zijn. Deze gelimiteerde single malt is een optelsom van alles wat ik in mijn carrière geleerd heb. Ik ben dan ook erg trots op deze botteling.’