Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

GlenAllachie Wood FinishesGlenAllachie, een distilleerderij in Speyside, komt binnenkort met een aantal whisky’s die een finish hebben gehad in verschillende vatsoorten.

De Wood Finish-reeks bestaat vooralsnog uit drie verschillende whisky’s – en 8-jarige Koval Rye Quarter Cask Finish, een 10-jarige Port Wood Finish en een 12-jarige Pedro Ximénez Finish. Het drietal laat zien waar eigenaar Billy Walker dol op is: het finishen van whisky’s.

De 8-jarige Koval Rye Quarter Cask Finish rijpte eerst in vaten van Amerikaans eikenhout voordat de whisky werd overgeheveld naar de organic rye quarter casks van de Koval distilleerderij in Chicago. Door het gebruik van de kleinere quarter casks was er tijdens de rijping meer houtcontact, waardoor de kruidige invloed van de roggevaten goed merkbaar is.

Ook de 10-jarige Port Wood Finish en de 12-jarige Pedro Ximénez Finish rijpten eerst in vaten van Amerikaans eikenhout. De portvaten zijn afkomstig uit Noord-Portugal en de sherryvaten uit Spanje.

Ik kijk al lang uit naar deze eerste reeks ‘wood finishes’ van GlenAllachie’, vertelt Billy Walker. ‘Houtmanagement is iets waar ik heel veel waarde aan hecht. We investeren ook veel geld en tijd in het vinden van de juiste vaten over de hele wereld.

Billy Walker kocht GlenAllachie in 2017, nadat hij een jaar eerder BenRiach, GlenDronach en GlenGlassaugh van de hand had gedaan voor honderden miljoenen. Vorig jaar presenteerde hij de ‘core range’ van GlenAllachie, die bestaat uit een 12-, 18- en 25-jarige whisky, aangevuld met een 10-jarige editie op vatsterkte. Ook werden al een aantal single cask whisky’s op de markt gebracht.