Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

20190806 BruichladdichBruichladdich lanceert drie nieuwe whisky’s voor haar Barley Exploration-serie, waarbinnen de distilleerderij het concept van terroir en verschillende gerstsoorten onderzoekt.

Hoewel het slechts een van de drie ingrediënten in whisky is, is gerst vaak een ondergeschoven kindje. Er wordt door producenten weinig verteld over de herkomst van hun graan. Bruichladdich wil met de Barley Exploration-serie meer duidelijkheid geven over het ‘wat, waar en hoe’ van de gerstteelt in Schotland.

We willen mensen steunen die gerst verbouwen met als doel om er zoveel mogelijk smaak aan te geven’, vertelt head distiller Adam Hannett over de boeren waar de Bruichladdich mee samenwerkt. ‘Zij zijn de kampioenen van herkomst en duurzaamheid. Door met ze samen te werken vinden we nieuwe en herontdekken we oude smaken, zodat whisky weer een die belangrijke band krijgt met de rauwe ingrediënten.’

Bruichladdich The Organic 2010 heeft gerijpt in vaten van Amerikaans eikenhout en is gebotteld op 50 procent. De gerst is verbouwd op Mid Coul Farms in Inverness zonder gebruik van pesticiden, onkruidverdelgers of kunstmest.

Bruichladdich Islay Barley 2011 rijpte voor 25 procent in ex-wijnvaten van Spaans eikenhout en 75 procent in ex-bourbonvaten van Amerikaans eiken. De whisky is gemaakt van gerst die afkomstig is van Islay.

Bruichladdich Bere Barley 2010 is gemaakt van een zeldzame gerstsoort, verbouwd bij Weyland & Watersfield, Richmond Villa, Quoyberstane en Northfield Farms. Bere barley heeft een veel lagere alcoholopbrengst dan moderne gerstsoorten (soms tot wel 50 procent), maar geeft de whisky een unieke smaak.

De whisky’s zijn nu al beschikbaar via de webshop van Bruichladdich en worden later dit jaar in Europa verwacht.