Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Filliers Single MaltDe Belgische distilleerderij Filliers brengt een 10 jaar oude single malt op de markt. Filliers lijkt met deze nieuwe whisky af te stappen van haar Goldlys whisky’s.

Filliers is een familiebedrijf dat al vijf generaties een keur aan gedistilleerde dranken produceert. De distilleerderij in Deinze staat vooral bekend om haar jenevers en gin, maar bracht in het verleden ook al whisky uit onder het merk Goldlys.

Voor de nieuwe 10-jarige single malt is een volledig nieuwe verpakking ontworpen. Naar de merknaam Goldlys wordt ook niet meer verwezen. ‘Het uitbrengen van een 10 jaar gerijpte premium Belgische single malt whisky past perfect in het DNA van Filliers’, vertelt directeur Bart Cnudde tegen het Nieuwsblad.

Na het succes van Filliers Dry Gin 28, één van de eerste Belgische gins en de geslaagde herlancering van de Barel Aged Genevers bouwt Filliers verder aan de toekomst. De stokerij heeft de ambitie om zich verder te ontwikkelen als specialist van premium en super premium graandistillaten. Zo leggen we ons nu ook toe op de markt van de single malt whisky, één van de meest prestigieuze spirits ter wereld.”

Vorig jaar is er bij Filliers nog een paar pot stills geinstalleerd van de Schotse producent Forsyths, die ook voor bijna alle Schotse distilleerderijen de distilleerketels maakt. De nieuwe whisky is nog in de traditionele jeneverketels van Filliers gestookt en heeft gerijpt in sherryvaten van Europees eikenhout. De whisky gebotteld op 43 procent en gaat ongeveer 65 euro kosten.