Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
distiller.jpgDe Europese Unie maakt zich klaar voor een gevecht met India over whisky. Schotse whisky wordt daar zwaar belast, terwijl India namaak-Scotch in Europa verkoopt. De Britse eurocommissaris Peter Mandelson waarschuwt India dat hij naar de Wereldhandelsorganisatie stapt als het de Schotse whisky dwars blijft zitten met importtarieven die kunnen oplopen tot 550 procent. „We zullen daar heel snel een besluit over nemen”, zei Mandelsons woordvoerder woensdag 9 augustus. 

Schotse distilleerders zijn wereldwijd in opmars, met een export van bijna een miljard flessen per jaar. Vooral in Azië boeken ze succes, waar groeiende middenklassen graag pronken met een glas whisky in de hand. In India blijft de verkoop achter doordat plaatselijke whiskymakers worden beschermd achter tariefmuren. Dat is tegen de internationale handelsregels, stelt de Europese Commissie na acht maanden onderzoek. „De Indiase markt blijft feitelijk gesloten voor geïmporteerde wijnen en sterke drank”, concludeert de commissie.

Schotse whisky is het voornaamste slachtoffer, want voor andere importdranken is in India nog weinig belangstelling. „Wij hebben maar één procent van de enorme Indiase whiskymarkt in handen”, zegt David Williamson van de Scotch Whisky Association. „Door de hoge tarieven verkopen we maar voor 26 miljoen pond aan India, terwijl we aan de nieuwere markt van China al voor 46 miljoen pond verkopen.”

Toch is de situatie al beter dan tot vijf jaar geleden, toen de tarieven opliepen tot 700 procent. Sindsdien heeft India na tientallen jaren quasi-socialisme zijn economie opengegooid. De groei is nu spectaculair, een goed teken voor makers van luxeproducten. „Maar we worden bestreden met oneerlijke middelen terwijl Indiase whisky’s zonder importtarief de EU binnen mogen”, zegt Williamson.

De Schotten hebben met succes juridische actie ondernomen tegen een Indiase whisky met de bedrieglijke naam Highland Chief Malt Whisky. Toch blijven er genoeg kansen voor alternatieve whisky’s. De term Scotch is internationaal beschermd, maar allerlei andere aanduidingen zoals ’malt’ voor de sterk smakende moutwhisky niet. Ook de term ’whisky’ zelf laat een veelvoud van bereidingen toe: de Schotten gebruiken granen, maar in India maken ze whisky van rietsuiker.

Bron: www.trouw.nl