Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Elixir IslayDe oprichters van Elixir Distillers, de broers Sukhinder en Rajbir Singh, zeggen dat ze een stap dichter zijn bij hun droomdistilleerderij op Islay. Ze hebben herziende plannen ingediend bij het raadsgebied Argyll & Bute.

Na uitvoerig overleg met de planologen van Argyll & Bute is gekozen voor een distilleerderij die qua uiterlijk past bij andere distilleerderijen aan de zuidkust van Islay, zoals Ardbeg en Laphroaig. Er worden echter wel een aantal moderne elementen aan het ontwerp toegevoegd.

De capaciteit van de distilleerderij is een miljoen liter alcohol per jaar en maar liefst 75 procent van de benodigde gerst kan op de eigen moutvloeren worden gemout. In totaal is er ruimte voor zestien washbacks en acht distilleerketels. Als de plannen worden goedgekeurd, dan gaat de distilleerderij straks verschillende whiskystijlen produceren.

De ketels van de distilleerderij zijn aan de kleine kant en voor fermentatie wordt een mix van moderne en oude gistsoorten gebruikt. Langere fermentatie behoort ook tot de plannen, maar moderne technologie wordt ingezet om warmte te hergebruiken en energie te besparen.

Er komt ook een bezoekerscentrum bij de distilleerderij aangevuld met opleidingsfaciliteiten gericht op training voor de whiskyindustrie. ‘Ik wil op Islay een distilleerderij bouwen omdat ik van dit eiland hou’, vertelt Sukhinder Singh, die ook eigenaar is van The Whisky Exchange. ‘Ik kom al 25 jaar naar dit eiland en heb denk ik wel 3000 verschillende Islay whisky’s geproefd.’

Elixir Distillers is van plan om deze maand ook plannen in te dienen voor acht huizen voor personeel van de distilleerderij.