Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Mackmyra AI whiskyIntelligens, de eerste whisky die is gemaakt met kunstmatische intelligentie (AI), is vanaf 3 september te koop. De whisky is een samenwerking tussen de Zweedse distilleerderij Mackmyra, Microsoft Azure en het Finse technologiebedrijf Fourkind.

Intelligens is een whisky met smaken van vanille, eiken, citrusvruchten en peer. De whisky is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, maar Mackmyra’s masterblender Angela D’Orazio begeleidde het proces.

Ik vind het heel bijzonder dat onze AI-whisky nu verkrijgbaar is’, vertelt D’Orazio. ‘Er is al veel interesse voor getoond, en ik ben benieuwd wat zowel whiskydrinkers als technologiefans er over te zeggen hebben.

Intelligens is het resultaat van een samenwerking tussen Mackmyra en Fourkind, met behulp van het Microsoft Azure-platform. Mackmyra gaf Fourkind 75 recepten die de afgelopen jaren zijn gemaakt met behulp van ambassadeurs van Mackmyra. Deze informatie werd aangevuld met feedback van klanten, recensies, scores, medailles en evaluaties. Met deze rauwe data maakte Fourkind een AI-model dat suggesties voor nieuwe recepten genereert.

Algoritmes hebben geen brein, daarom hebben we een nieuwe benadering nodig om iets te maken dat zo ingewikkeld is als whisky’, vertelt Jarno Kartela van Fourkind. ‘Hoewel ze niet de expertise van mensen hebben, kunnen we machines leren uit welke elementen voorgaande recepten en producten bestaan, en hoe deze door consumenten en experts zijn ontvangen.’

Intelligence kost 59,90 pond en is verkrijgbaar via de Britse online shop op mackmyra.co.uk. Er zijn in eerste instantie 5.000 flessen verkrijgbaar, gebotteld op 46,1 procent.