Diageo presenteert Special Releases 2019
- Dave Burt
De jaarlijkse Special Releases van Diageo zijn dinsdag 15 oktober officieel gepresenteerd tijdens een evenement in Londen. Het gaat om acht nieuwe whisky’s die zijn gebotteld op vatsterkte, geselecteerd door master blender Craig Wilson.
Het is voor het eerst dat er een thema is uitgekozen voor de Special Releases. Onder de noemer ‘Rare by Nature’ worden de karakteristieken en natuur van iedere distilleerderij weergegeven op de verpakking.
Er zit ook dit jaar weer een gesloten distilleerderij bij, maar niet Brora of Port Ellen. Sinds de aankondiging van de heropening van deze distilleerderijen, verschijnen whisky’s van deze merken apart van de Special Releases.
Hieronder een overzicht van alle whisky’s van dit jaar, inclusief de officiële omschrijving van Diageo.
Cragganmore 12-year-old
“An unusual smoky expression of a speyside classic, never released before, matured in refill American oak casks.”
Alcohol: 58.4%
Prijs £85
Dalwhinnie 30-year-old
“Extra-mature & gentle highland malt with rich flavours from over thirty years of maturation in refill hogsheads and butts.”
Alcohol: 54.7%
Prijs £500
Talisker 15-year-old
“Rugged & smoky, made by the sea, the first ever release of Talisker as a 15-year-old, matured only in freshly charred American oak hogshead.”
Alcohol: 57.3%
Prijs £110
Singleton 18-year-old
“A previously unreleased expression of lively rich fruit & spiced oak matured in freshly charred American oak hogshead.”
Alcohol: 55.0%
Prijs £130
Pittyvaich 29-year-old
“A 1989 ghost, double matured in Pedro Ximenez & Oloroso sherry seasoned casks.”
Alcohol: 51.4%
Prijs £330
Mortlach 26-year-old
“Rich & bold, a small batch of ‘The Beast of Dufftown’ matured in first-fill pedro ximenez/oloroso-seasoned casks.”
Alcohol: 53.3%
Prijs £1,500
Lagavulin 12-year-old
“Powerful & peaty, the king of islay, a small batch of Lagavulin matured in refill American oak casks.”
Alcohol: 56.5%
Prijs £110
Cardhu 14-year-old
“Smooth and generous, a small batch double matured for two years in Amontillado sherry-seasoned hogsheads.”
Alcohol: 55.0%
Prijs £120