Colofon

Wie schrijven voor Whiskypassion?

Uitgever en hoofdredactie

RONALD ZWARTEPOORTE (1959)

Hoofredacteur - Ronald Zwartepoorte - Wie schrijven voor Whiskypassion

Ronald is al sinds 1982 werkzaam in de drankenindustrie. Hij begon als bedrijfsleider bij een grote slijterijketen en is daarna een aantal jaren werkzaam geweest bij diverse Nederlandse distillateurs en landelijke groothandels in diverse buitendienstfuncties. Na een uitstap van vijf jaar naar Italië, runt hij sinds 1997 een adviesbureau voor buitenlandse wijn- en gedistilleerd producenten. Hij heeft (mede dankzij dé gedistilleerd kenner van Nederland, Han van Wees en de in 2003 overleden whiskyschrijver Malcolm Greenwood) een grote passie ontwikkeld voor het schitterende product whisky.

In april 2006 startte hij met Whisky Passion wat uitgroeide tot een van de meest gelezen en populairste whiskymagazines van de Benelux, dit kon hij natuurlijk alleen mede dankzij de medewerking van de vele whiskyschrijvers waarvan de meesten vanaf het eerste nummer hun bijdragen leverden. In 2014 werd Ronald benoemd als Keeper of the Quaich.

Schrijvers en columnisten

ROBIN BRILLEMAN (1966)

Robin Brilleman - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Robin Brilleman is liquorist en vinoloog aan de wijnacademie en is whiskyschrijver. Hij publiceert al ruim achtentwintig jaar over whisky in whiskymagazines in binnen- en buitenland.

In 2001 verscheen zijn eerste boek ‘Schotse malt whisky, een rondreis langs de distilleerderijen van Schotland’, dat in 2005 opnieuw werd uitgegeven in de vorm van een reisgids voor whiskyliefhebbers. In 2008 verscheen het boek ‘De chemie van Schotse maltwhisky’ dat in 2013 herdrukt werd. Het boek ‘Islay whisky-eiland vol geschiedenis’ kwam uit in 2010 en ‘102 mythen uit whiskyland (en hoe die soms in duigen vallen)’ verscheen in 2013. De laatste drie boeken werden uitgegeven door het, door Robin Brilleman opgerichte, Whisky Informatie Centrum Nederland.

Robin verzorgt ook “De Schotse Malt Whisky Cursus”. Deze al jarenlang gerenommeerde en geroemde cursus gaat vooral over het productie proces van Schotse malt whisky en de aroma’s die hierin voorkomen. Zie: www.whiskyinformatiecentrum.nl.


HANS OFFRINGA (1956)

Hans & Becky Offringa -  Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Becky en Hans Offringa staan internationaal bekend als The Whisky Couple. Hans schrijft al 30 jaar over whisky en publiceerde er zo’n 40 boeken over, die onder meer in het Duits, Engels, Frans, Koreaans en Hongaars werden uitgegeven. Becky is van origine zeebioloog, heeft een passie voor whisky, schilderen en fotografie, en beschikt over een uitzonderlijk reukvermogen. Zij zijn beiden door de Schotse whiskyindustrie onderscheiden met de titel Keeper of the Quaich.

Daarnaast is Hans benoemd tot Kentucky Colonel voor zijn werk met
Bourbon en Honorary Ambassador van de Scotch Malt Whisky Society (SMWS). Ook is hij de enige Nederlander die is opgenomen in de International Whisky Hall of Fame.


THIJS KLAVERSTIJN (1985)

Thijs Klaverstijn; Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

De junior uit ons team, kenner van whisky en gedistilleerde dranken (in het bezit van het liquoristen-diploma), blogger, freelance schrijver en trotse eigenaar van een bachelor diploma in Journalistiek. Objectiviteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid heeft hij dan ook hoog in het vaandel staan. Dat is natuurlijk te zien in zijn artikelen die hij elke Whisky Passion uitgave weer aanlevert.

Volgens zijn eigen blog, Words of Whisky: “Ik drink whisky sinds ongeveer 2006, maar het was mijn eerste reis naar Schotland in 2013 waar mijn obsessie pas echt aangewakkerd werd.

Ik ben geboren in 1985, midden in een van de grootste crises die de Schotse whisky-industrie ooit heeft meegemaakt. Veel fatsoenlijke whisky uit mijn geboortejaar bestaat er dus niet. Gelukkig ben ik niet het sentimentele type en ben ik ook tevreden met goede whisky uit elk ander jaar.”

Naast Whisky Passion en zijn blog levert Thijs ook regelmatig bijdragen aan bij Whisky Magazine, Irish Whiskey Magazine en Gin Magazine.

Meer lezen van Thijs: www.wordsofwhisky.com


WIEGER FAVIER (1965)

Wieger Favier - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Wieger Favier is, naast whiskyliefhebber, ook een ervaren journalist en eindredacteur met oog voor detail. Na zijn HBO – opleiding Schrijvende Journalistiek werd Wieger Freelance Journalist. Hij schrijft sindsdien artikelen voor uiteenlopende magazines. Voor het voormalige tijdschrift Whisky Etc begon hij in 2014 aan een reeks reportages over een nieuw fenomeen: de razendsnelle opkomst van grote en kleine whiskydistilleerderijen in zowel Nederland als België. Dit leidde in 2017 uiteindelijk tot zijn boek Whisky van de Lage Landen waarvoor hij 42 brouwerijen en distilleerderijen in beide landen bezocht.

Tegenwoordig schrijft Wieger voor Whisky Passion artikelen over Ierse whisky, verhalen waarin hij inzoomt op onderdelen uit het productieproces van whisky en vooral reportages over Nederlandse distilleerderijen. Elk kwartaal vind je tenminste één uitgebreid artikel over een ervaren óf net gestarte whiskyproducent ergens in het land. Van een kleine garagedistilleerderij hoog in Groningen tot de grote Zuidam distilleerderij in Brabant: Wieger bezoekt ze allemaal.


RIANNE TOL

Rianne Tol - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Mijn favoriete whiskyschrijfster, noemt hoofdredacteur Zwartepoorte haar. Niet zo moeilijk, want Rianne Tol is de enige ‘vaste’ schrijfster voor Whisky Passion. Hoe de passie ooit precies begonnen is, is wat in nevelen gehuld. Het had in elk geval te maken met een fles whisky op een feestje die ze de rest van de avond niet meer losliet… Tijdens een reis van een halfjaar in Schotland werd de liefde serieuzer. Ze bezocht talloze distilleerderijen en schreef haar eerste artikelen. Sindsdien gaat ze overal waar ze kan tastings en festivals af om whisky te proeven, nog meer whisky te proeven en mensen te interviewen en reist ze regelmatig naar Schotland voor dezelfde reden. In haar columns geeft ze geregeld ongezouten haar mening over het reilen en zeilen in de whiskywereld. Daarnaast zet ze zich in voor het wel en wee van de whiskygemeenschap als bestuurslid van de Dutch Whisky Society in Arnhem.


STIJN HIERS (1973)

Stijn Hiers - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Stijn Hiers is parlementair adviseur van beroep, en whiskyauteur in de late uurtjes. Als ‘Lord of the Drams’ organiseert hij al vele jaren whiskydegustaties. Als whisky zijn eerste liefde was, dan is rum zijn maîtresse geworden, met ook heel wat rum degustaties tot gevolg.
Als historicus van opleiding heeft hij een bijzondere interesse voor de geschiedenis van Schotland, en voor de kunst van het destilleren door de eeuwen heen. In 2013 publiceerde hij zijn eerste boek: Vrijheid en Whisky.

Zie: http://www.schemerzone.comJURGEN VAN DIJK (1963)

Jurgen van Dijk - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Kreeg toen hij op school zat van vrienden zijn eerste fles whisky (Johnnie Walker) en was vanaf dat moment een liefhebber. Dat en zijn schrijverschap voor het Utrechts Nieuwsblad en een aantal tijdschriften mondde uit in bijdragen aan Whisky Passion. Hij beheert twee rubrieken: ‘Wat heb ik in huis’ en ‘de brand ambassador’.
In de jaren ’80 studeerde Jurgen geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij schreef twee historische werken en ‘Stoken in een goede relatie’, te koop bij Whiskyboeken.nl. Jurgen is een geboren Bosschenaar die al geruime tijd in Nieuwegein woont. Hij werkt als (politiek) redacteur bij twee lokale kranten en bij Whisky Passion.
www.Sinds1963.nl


Fred Blans (1955)

Fred Blans - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Fred Blans is na zijn studie Engelse Taal en Letterkunde nog steeds werkzaam als docent Engels. Veel van zijn verhalen komen voort uit een vorm van participerende journalistiek. Fred: ‘Dit betekent dat je jezelf onderdompelt in de gebeurtenis. Hierbij moet men een juiste leg-before-wicket houding ontwikkelen; een kritische en nieuwsgierige houding ten opzichte van alles wat men leest en proeft.’ Interviews en reizen zijn de basis voor zijn verhalen in diverse whisky- (NL, D, GB) en sigarentijdschriften (F, B). Het organiseren van whisky- en sigarenproeverijen is een uit de hand gelopen hobby met als motto: ‘Zorg dat al je zintuigen met enige regelmaat aan bod komen.’ Zie: www.legbeforewicket.nl.


Jan Beek (1960)

Jan Beek - Whiskyschrijver - Wie schrijven voor Whiskypassion

Jan Beek is een gepassioneerd whiskyliefhebber die van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken, hij heeft sinds 2018 zijn eigen merk, Beek. Hij was jarenlang werkzaam bij de bekende whisky importeur van Wees en medeverantwoordelijk voor de bottelingen van the Ultimate. Jan is docent op de liquoristen opleiding en verzorgt hij vele proeverijen door heel Nederland. Ook op whiskyfestivals kan je hem altijd achter zijn, tegenwoordig, eigen stand aantreffen. Sinds 2013 is Jan ook Keeper of the Quaich, een titel waar hij terecht trots op is.

Ook al werkt hij al jaren in de whiskywereld, zijn passie voor het levenswater heeft daar absoluut niet onder geleden.