Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Bushmills BanyulIn de oudste distilleerderij ter wereld produceert Bushmills al meer dan 400 jaar Ierse whiskey. Naast de standaardrange van Bushmills lanceert het Ierse whiskeymerk nu ook haar Causeway-collectie in Nederland. Vanaf april is de Bushmills 2011 Banyuls Cask in beperkte oplage verkrijgbaar bij Mitra.

De Causeway-collectie is vernoemd naar de Giant’s Causeway. Deze rotsformatie in Bushmills, aan de noordoostkust van Noord-Ierland, bestaat uit zo’n 40.000 basaltzuilen. De rotsen zouden 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan bij een bulkaanuitbarsting. De rotsformatie staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland.

De Bushmills 2011 Banyuls Cask heeft een beperkte oplage en volgens de distilleerderij is het “unieke en sensationele karakter van de zeldzame Ierse single malt duidelijk terug te proeven”. De single malt rijpte aanvankelijk in Oloroso- en bourbonvaten, waarna meesterblender Helen Mulholland besloot om de whisky de laatste drie jaar in Banyuls-vaten te laten rijpen. Banyuls is een zoete dessertwijn uit Frankrijk.