Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

BruichladdichDe verhalen zoemden al een tijdje rond, maar Bruichladdich heeft nu officieel aangekondigd haar eigen moutvloer te willen openen. Als alles volgens planning verloopt, dan kan de moutvloer in 2023 in gebruik genomen worden.

Hoewel Bruichladdich al 42 procent van hun gerst lokaal verbouwd, wordt tegenwoordig nog alle gerst door Bairds in Inverness gemout. Dat is noodzakelijk omdat Bairds een van de weinige partijen is die voldoet aan twee van de kernprincipes van Bruichladdich: herkomst en traceerbaarheid.

Door het moutproces in eigen beheer uit te voeren, kan dat in kleine batches gebeuren en heeft Bruichladdich meer mogelijkheid om te experimenteren. Bruichladdich distilleert, rijpt en bottelt hun whisky al op Islay. De komst van een moutvloer wordt dan ook gezien als het laatste puzzelstukje.

Bruichladdich onderzoekt ook de mogelijkheid tot gebruik van verschillende duurzame energiebronnen. Zo wordt er gekeken naar getijdenenergie, waterturbines en energie uit biomassa. Een combinatie van die drie behoort ook tot de mogelijkheden.

Als laatste heeft Bruichladdich de afgelopen drie jaar in totaal twee nieuwe pakhuizen gebouwd, en daar moeten er in de komende jaren nog eens vier bijkomen. Daarmee kan de distilleerderij garanderen dat al hun whisky op het eiland rijpt.

Omdat Bruichladdich alles lokaal en in eigen beheer doet, betekent het ook dat de werkgelegenheid op het eiland groeit. Hoewel het de op een na kleinste whiskyproducent van Islay is, heeft Bruichladdich momenteel 80 mensen in dienst. Daarmee is het de grootste privéwerkgever.

Omdat we een bedrijf runnen op een eiland zijn we ons ervan bewust dat we een sociale en economische verantwoordelijkheid hebben, en dat we milieubewust bezig moeten zijn”, zegt directeur Douglas Taylor. “Deze acties zijn slechts het begin van onze langetermijnvisie. We willen een zonnige toekomst achterlaten voor toekomstige generaties.