Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Octomore 10Bruichladdich brengt een nieuw kwartet Octomore’s op de markt. Het is alweer de tiende serie in deze reeks van zwaargeturfde whisky’s, met onder andere de jongste Octomore ooit.

De eerste Octomore werd in 2002 gedistilleerd en sindsdien is dit merk van de Bruichladdich distilleerderij uitgegroeid tot een cultwhisky. Naar iedere nieuwe release wordt reikhalzend uitgekeken door fans van de distilleerderij.

Waar in het verleden vaak de nadruk werd gelegd op het aantal Parts Per Million (PPM), een manier om het turfgehalte van de gemoute gerst aan te geven, wordt daar bij deze tiende reeks Octomore niet de nadruk op gelegd.

De Octomore 10.1 is gemaakt van Schotse gerst en gedistilleerd in 2013. De whisky heeft exclusief gerijpt in Amerikaans eiken en is gebotteld op 59,8 procent. De 10.1 laat volgens Bruichladdich ‘de potentie zien van weloverwogen en geduldige distillatie’.

Zowel third-fill Frans eiken als first-fill Amerikaans eiken is gebruik voor de rijping van de Octomore 10.2. In het Franse eiken heeft voorheen Sauternes-wijn gezeten. Dit heeft geleid tot een ‘delicate balans tussen de tropische smaken van de Sauternes en de bloemige en fruitige spirit van Octomore. De 10.2 is acht jaar oud en is exclusief via de Global Travel Retail verkrijgbaar.

De Octomore 10.3 is gedistilleerd in 2013 van gerst die in 2012 is verbouwd door James Brown, een boer op Islay. De whisky is zes jaar oud, heeft exclusief in Amerikaans eiken gerijpt en is gebotteld op 61.3 procent.

Betekent ouder ook per se beter? Dat is een vraag die Bruichladdich zichzelf stelde bij het produceren van de Octomore 10.4. Deze whisky is slechts drie jaar oud en is daarmee de jongste Octomore ooit. De whisky heeft gerijpt in virgin Limousin eiken en is gebotteld op 63,5 procent.