Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

  • Cover 99 drams of whiskey99 Drams of Whiskey
  • The Accidental Hedonist's Quest for the Perfect Shot and the History of the Drink

Kate Hopkins is een gelouterde foodblogger en columniste. Haar website Accidentalhedonist.com is volgens Time Magazine een van de 50 Coolest Websites.

  • Cover Schotse maltwhiskyDe chemie van Schotse maltwhisky
  •  

Het nieuwe, rijk geïllustreerde boek van Robin Brilleman oogt fraai en verzorgd. Het bestaat uit twee delen en is voorzien van een voorwoord van Patrick van Zuidam. Deel 1 behandelt het productieproces en is onderverdeeld in een hoofdstuk over de grondstoffen en een hoofdstuk over het eigenlijke proces. De auteur beperkt zich bij de grondstoffen niet tot het obligate drietal gerst-water-gist, maar wijdt ook uit over turf, kolen, hout en karamel. Opmerkelijk genoeg is echter geen aparte paragraaf gewijd aan koper.

  • Cover Last CallLast Call
  • The rise and fall of prohibition.

Een briljant geschreven geschiedenis van een van de opmerkelijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De auteur was ooit de eerste public editor van de New York Times en later managing editor van Life Magazine. Hij heeft nog vier boeken geschreven waarvan The Great Fortune in 2004 een van de finalisten voor de Pulitzer Prize was.

Het boek bestaat uit vier delen en een epiloog. Het eerste deel , The Struggle, beschrijft hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren dat een heel land ‘droog’ ging. De kiem daarvoor werd al rond 1840 gelegd. Zeer interessant om te lezen hoe diverse belangengroepen, die niet noodzakelijkerwijs dezelfde agenda hadden, de politiek zodanig wisten te beïnvloeden dat in januari 1919 de Prohibition wet, officieel de Volstead Act genoemd, werd aangenomen en een jaar later effectief werd. Okrent weet die wet historisch gezien te herleiden tot de Magna Carta. De Drooglegging werd in de grondwet verankerd, wat op zich al opzienbarend was.

  • Cover Tasting WhiskeyTasting Whiskey
  • An Insider’s Guide to the Unique Pleasures of the World’s Finest Spirits.

De auteur is managing editor, feature writer en columnist voor Whisky Advocate, voorheen bekend als Malt Advocate. Ooit is hij, net zoals Michael Jackson, begonnen met bier, zowel het drinken als het schrijven erover. Lew heeft al diverse bierboeken op zijn naam staan en was het zo langzamerhand wel aan zijn stand verplicht om met een whiskyboek te komen.

Weer eentje? Ja, weer eentje. Maar wel een Heel Goed Boek. Ik ken Lew al jaren als een beminnelijk mens, onder andere doordat ik wel eens wat voor de Whisky Advocate schrijf. Die beminnelijkheid komt in de tekst ook meteen naar voren. Ondanks zijn enorme ervaring en ter zake kundigheid, laat Lew die aspecten slechts zelden domineren in zijn schrijven. Uitleg en anekdotes zijn op een prettige manier met elkaar verweven, wat uiterst aangenaam leesvoer oplevert.

  • Cover Bourbon a history of the american spirit Bourbon
  • A History of the American Spirit.

Maak Bourbon de hoofdrolspeler in de Amerikaanse geschiedenis. Dat is de premisse van dit boek. De auteur is historicus met een voorliefde voor bourbon, en geturfde single malts (liet hij mij weten in een email). Het is zijn eerste boek, doch hij schrijft al enkele jaren essays en fictie voor diverse tijdschriften en kranten.

De insteek is interessant, zeker voor de lezer die in de geschiedenis van de Verenigde Staten is geïnteresseerd. Nieuw voor mij was Ramón Llull, een 13deeeuwse Spanjaard die door Huckelbridge wordt aangewezen als de vader van het distilleren in Meso-Amerika. Ook ene George Thorpe wordt ten tonele gevoerd. Hij zou de oer-vader van bourbon zijn, en zo rond 1620 met zijn stookpraktijken zijn begonnen in Virginia, aanvankelijk met wijn, en later met rogge en maïs als grondstof.

  • Cover Whiskey DistilledWhisk(e)y Distilled
  • A Populist Guide to the Water of Life.

De auteur is Spirits Sommelier en Director of Whiskey Education in the Flatiron Room in Manhattan, NYC. Dat word je niet zomaar. In de introductie van acht pagina’s legt Heather Greene allereerst uit hoe dat zo gekomen is. Na een 10-jarige carrière als professioneel solomusicus (keyboards, zang en songwriting), gooide ze het roer radicaal om. Haar man ging studeren in Edinburgh en ze ging mee. Als muzikant kwam ze daar niet aan de bak.

Ze ging op zoek naar een baantje en vond dat bij toeval bij de Scotch Malt Whisky Society. Ze zou, volgens eigen zeggen, de eerste Amerikaanse worden die een keer in het tasting panel van de SMWS zitting mocht nemen. Daarna werd ze actief als brand ambassador voor Glenfiddich en beschouwt Ian Millar als een van haar belangrijkste leermeesters. Uiteindelijk keerde ze terug naar de VS, met een bak vol kennis, die ze nu succesvol in de praktijk brengt.

  • Four Roses The Return of a Whiskey LegendFour Roses
  • The Return of a Whiskey Legend.

De auteur is brand ambassador van Four Roses en heeft heel wat jaren in het vat gerijpt, want hij werkt al sinds 1967 in de distilleerindustrie, waar hij zijn carrière begon op het Quality Department van Joseph. E. Seagram & Sons (destijds eigenaar van Four Roses).

Gedurende de Drooglegging zijn er vele archieven verloren gegaan, maar Al Young is er toch in geslaagd om in 7 hoofdstukken een aardig beeld te geven van deze iconische bourbon brand. Hij heeft nakomelingen van oprichter Paul Young opgespoord, waaronder de kleindochter van diens achterneef. Met dank aan Youngs nazaten kon de auteur niet alleen de stamboom reconstrueren maar ook beschikken over fotomateriaal van de oprichter, diens zoon en kleinzonen. Dat maakt het boek authentiek.

  • Le Whisky sans peineLe whisky sans peine …
  •  

Een recensie van een al wat ouder werkje uit mijn whiskybibliotheek. Twee Fransen uit Rennes publiceerden in 1989 een boekje over whisky en whiskey en noemden het, vrij vertaald, “Whisky, geen probleem”. Het is grappig geschreven zonder echt flauw te worden en bevat zonder meer ook waardevolle informatie. De cartoons van NoNo zijn eenvoudig maar humoristisch. Beide auteurs figureren overigens in de tekeningetjes.

  • Cover 101 Legendary Whiskies101 Legendary Whiskies
  • You’re Dying to Try But (Possibly) Never Will

Trilogieën zijn in, daar kan ik van meespreken en schrijven. Na 101 Whiskies to Try Before You Die en 101 World Whiskies to Try Before You Die heeft Ian Buxton de zijne nu ook gecompleteerd met 101 LegendaryWhiskies.

  • Let me Tell you about WhiskyLet Me Tell You About WHISKY
  •  

Neil Ridley voert samen met zijn collega Joel Harrison, de opkomende jonge garde drankenschrijvers aan. Hun blog caskstrength.net heeft al diverse online awards in de wacht gesleept. Daarnaast schrijft Neil ook voor diverse whisky- en andere drankentijdschriften.

  • Liquid GoldLiquid Gold
  • Investing successfully in Whisky.

Een week geleden ontving ik via DHL een stevig pakket, afkomstig uit Zwitserland. Het bevatte het opus magnum van Ralph L. Warth, Managing Director van Rare Limited Whisky LLC. Dit boek bevat maar liefst 650 pagina’s, dus het is stevige kost, doch zeer leesbaar en interessant.