Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

  • Bourbon EmpireBourbon Empire
  • The Past and the Future of America’s Whiskey

Een blend van commentaar en geschiedenis. Zo beschrijft de auteur zijn boek in de verantwoording, achterin. Reid Mitenbuler schrijft al geruime tijd voor diverse tijdschriften en kranten in de VS. Dit is zijn eerste boek. Niet alleen zijn schrijfstijl, die zeer onderhoudend is en een aantrekkelijke flow heeft, maar ook de grondige research die hij gedaan moet hebben voordat hij aan het manuscript begon, tonen dat hij zijn beroep als schrijver serieus neemt.

  • Iconic WhiskyIconic Whisky
  • Single Malts en Meer

Een land waar dit jaar maar liefst 180 miljoen flessen whisky verkocht zijn, mag wel een paar whiskyboeken hebben. Na Martine Nouets Le Guide Hachette des Whiskies, dat eerder dit jaar verscheen (tot nu toe alleen in het Frans), is het nu aan de heren Mald en Vingtier om hun kunnen te tonen. Eerstgenoemde ken ik (nog) niet maar Alxandre is een oude bekende, die ons in zijn tijd bij La Maison de Whisky naar Parijs haalde om daar Malts & Jazz te promoten. Daarna ontmoetten we hem weer als hoofdredacteur van Whisky Magazine France, toen hij ons om bijdragen voor dat tijdschrift vroeg. Nu is hij vooral bezig met advieswerk en doet dat kennelijk samen met de heer Mald.

  • Cover Famous for a reasonFamous for a Reason
  • The Story of The Famous Grouse

Wanneer Charlie zijn liefde voor Schotse whisky en zijn diepgaande kennis van de Britse geschiedenis combineert, kun je ervan op aan dat er een prachtig boek uit komt. Jaren geleden liet hij dat al zien met Scotch Whisky – A Liquid History en nu is er het langverwachte boek over die blend met die vogel op de fles. Een merk dat al meer dan anderhalve eeuw bestaat en menige crisis en depressie, nationaal of internationaal, heeft overleefd – iets wat uitgebreid te lezen is in negen hoofdstukken, van Matthew Gloag I die leefde van 1797-1860, tot en met de oprichting van de Edrington Group in het jaar 2000. Uiteraard loopt de geschiedenis door tot en met 2015.

  • Whisky BurnWhisky Burn
  • Distilleries of Scotland by Vespa

Op 10 december 2015 vond de officiële launch van dit opmerkelijke boek plaats. The Famous Spouse en ik waren persoonlijk uitgenodigd door de auteur, op voorwaarde dat ik zijn exemplaar van The Road to Craigellachie voor hem zou signeren. Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen. Wat ook hielp was het feit dat de presentatie in Amsterdam werd gehouden op de hoofdstedelijke dependance van de Wittenborg University. Dat scheelde een vliegticket of twee, want de auteur, hoewel op-en-top een Engelsman, woont alweer jaren in Zwitserland. Ben Birdsall is echter veel meer. Hij fotografeert en schildert ook. Daarnaast heeft hij al tijden een heftige liefdesaffaire met een oude Italiaanse scooter. En hij kan improviseren als de beste. En het is ook nog een beminnelijk mens met een heerlijke tongue-in-cheek humor, waar de Britten patent op lijken te hebben.

  • Scotch MissedScotch Missed
  • The Original Guide to the Lost Distilleries of Scotland

Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 1993. Een tweede en derde editie volgden respectievelijk in 1997 en 2000. Daarna een hele tijd niets, totdat onlangs deze 4de, geheel herziene editie van Brian Townsend’s klassieker verscheen, opnieuw bij Angels’ Share – het publiceervehikel van Neil Wilson, zelf eveneens een begenadigd auteur van whiskyboeken.

Overzichtelijk ingedeeld per regio, geeft het boek een uitermate leesbaar en informatief beeld van de verloren gegane distilleerderijen in Schotland. De vormgeving is keurig verzorgd, zoals we van Wilson gewend zijn. Prachtig oud fotomateriaal en dito illustraties. In vijftien jaar tijd heeft Townsend het boek prima opgepoetst en uitgebreid. Wie de vorige edities heeft, zal hier zeker geen miskoop aan hebben.

  • The Art of American WhiskeyThe Art of American Whiskey
  •  

Een prachtig vormgegeven langwerpig boekwerkje, gedrukt op kwaliteitspapier en een lust voor het oog. De auteur is een drankenjournalist uit New York en schrijft o.a. voor the Wall Street Journal, Food & Wine en de New York Times.

Hij beschrijft de geschiedenis van de Amerikaanse variant van onze geliefde drank aan de hand van etiketten. De ondertitel van het boek luidt: A Visual History of the Nation’s Most Storied Spirit, through 100 IconicLabels.

  • Cover Malt Whisky Yearbook 2016Malt Whisky Yearbook
  • 2016

Wat moet je nog over deze klassieker schrijven, nu alweer de 11de editie, nadat er over de voorgaande 10 versies al zoveel gezegd is. Dat MWY excellent is? Dat dit boek in de professie onmisbaar is? Dat het er fraai vormgegeven uitziet? Dat de bijdragen van professionele whiskyschrijvers weer zeer leesbaar en interessant zijn? Dat Ingvar zichzelf overtroffen heeft?

Op al die vragen kan ik alleen maar volmondig JA zeggen. De grootste en meest in het oog springende verandering van de 11de is de layout. Die is fors opgefrist en naar mijn smaak overzichtelijker geworden, moderner ook. In zijn voorwoord zegt Ingvar, wiens vrienden vinden dat hij niet zo van veranderingen houdt: “Change is what ignites the passion in me to persevere.”

  • Cover Malt Whisky Companion 7thMichael Jackson’s Malt Whisky Companion – 7th edition
  • Updaters: Dominic Roskrow en Gavin D. Smith

Bij het vakje auteur heb ik “updaters gezet”. Zo staat het ook op de omslag. Was de 6de editie van Michael’s meesterwerk nog “geupdated” door een trio in 2010, voor de 7de editie hebben beide updaters hun compaan William C. Meyers aan de kant gezet. Nu was het mij destijds al onduidelijk waar hij vandaan kwam, maar dat heb ik op Feis Ile 2015 uitgevonden toen ik William C. tegen het lijf liep en hem er eens naar vroeg. Volgens hem zou John Hansell van the Malt Advocate ineens geen tijd hebben gehad en kon hij diens geplande bijdragen overnemen. Zomaar, rara. William is in het dagelijks leven jurist met een passie voor whisky, maar absoluut geen professionele auteur. Roskrow en Smith zijn dat wel. Ze hebben allebei een flink aantal boeken onder eigen naam geschreven.

  • Cover Bushmills 400 Years in the MakingBushmills
  • 400 years in the making

Alhoewel er verbazingwekkend weinig historisch materiaal bewaard is gebleven (of beschikbaar is gesteld), is Peter Mulryan erin geslaagd een boeiend en zeer leesbaar boek over de geschiedenis van Bushmills te schrijven. Eigenlijk moet ik zeggen, de geschiedenis van de Ierse whiskeyindustrie, geplaatst in een wereldwijd kader. Het is interessant om te lezen hoe de Ierse whiskeyindustrie teloor ging door een opeenvolging van economische en natuurrampen. Ook misten ze volstrekt de slag om de Amerikaanse markt, nadat de Drooglegging was opgeheven. En dan te bedenken dat Jack Kennedy (de vader van …) enkele jaren voor de opheffing al illegale kopjes aan het geven was aan de Ierse distillateurs. Die waren destijds roomser dan de paus en gingen niet op Jack’s verzoeken in. De Schotten zagen de zaken wat ruimer en wisten nog tijdens de Drooglegging een beachhead te veroveren dat ze nooit meer hebben losgelaten.

  • Japanese WhiskyJapanese Whisky
  • Facts, Figures and Taste

Ulf Buxrud’s boek, getiteld Japanese Whisky – Facts, Figures and Taste – begint heel toepasselijk met een voorwoord van Hideo Yamaoka, de Japanse vertaler en uitgever van Michael Jackson’s Malt Whisky Companion.

In de introductie leren we dat de auteur inmiddels zo’n zeven jaar met whisky uit het land van de rijzende zon in de weer is. Het daaropvolgende hoofdstuk (3) beschrijft uitvoerig de geschiedenis en ontwikkeling van de Japanse whiskyindustrie, waar uiteraard veel ruimte is gereserveerd voor Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii, die als de “founding fathers” getypeerd kunnen worden. Japan is een relatief “jong” whiskyland en produceert pas sinds 1924 whisky. Het verschijnen van dit boek valt dus bijna samen met het 85-jarig bestaan.

  • But the Distilleries Went OnBut the Distilleries Went On
  • The Morrison Bowmore Story

Op de omslag staat The History of a Scotch Whisky Company – 1951-2014. Het is dan ook geen boek over de distilleerderij in de subtitel. Het voorwoord is van Mike Keiller, CEO van MBD. De eerste vijf hoofdstukken behandelen de geschiedenis van de familie Morrison en het bedrijf dat zij oprichtten. Aanvankelijk waren het vooral blenders en handelaren, maar oprichter Stanley Morrison zag op een gegeven moment de noodzaak in van het in eigendom hebben van een eigen distilleerderij. Daarmee werd hij minder afhankelijk van wat andere distilleerderijen hem konden leveren. Behalve Bowmore wist hij ook de distilleerderijen van Auchentoshan en Glen Garioch over te nemen. Zeer smakelijk om te lezen hoe hij “even” een paar distilleerderijen kocht om ze daarna achteloos door zijn partner James Howat te laten financieren. Stanley Morrison moet zeker dezelfde flair hebben gehad als Sir Richard Branson.