Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Bad WhiskyBad Whisky
  •  

De Amerikaanse auteur Raymond Chandler (1888-1959) zei ooit: “There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren't as good as others.”

Zijn collega en leeftijdsgenoot William Faulkner (1897-1962) parafraseerde hem met de uitspraak: “There is no such thing as bad whiskey. Some whiskeys just happen to be better than others.”

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover ProofProof
  • The Science of Booze

Heb je De Chemie van Maltwhisky (sic) van Robin Brilleman gelezen en had je niet genoeg? Heb je daarna Philipp Hills’ Appreciating Whisky gelezen en had je nog steeds niet genoeg? Greep je toen vertwijfeld naar The Science & Commerce of Whisky van Ian Buxton en Paul Hughes? En smacht je daarna nog steeds naar nóg diegravender (technisch) leesvoer? Dan is PROOF een logische volgende gang op het menu. De auteur is redacteur bij Wired en schrijft regelmatig voor NewsWeek. The Guardian en NBC noemden PROOF ‘Best Science Book of the Year’.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Single Malt Master ClassMasterclass
  • Single Malt Whiskies of Scotland

Goedemorgen, wat een schitterend uitgevoerd boek ! Alleen al daarom het aanschaffen waard. Ik heb heel wat foto’s uit Schotland gezien (en gemaakt), maar werd aangenaam verrast door Andrew Verschetze’s kijk op het land, de mensen, de distilleerderijen en het gereedschap. Chapeau, Andrew ! Terecht wordt je naam prominent op de omslag vermeld.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Whisky voor IedereenWhisky voor Iedereen
  • Een gids voor alle liefhebbers van whisky, van beginner tot connoisseur

Ha, eindelijk weer eens een whiskyboek uit Vlaanderen, van Vlaamse auteurs, dacht ik, toen mijn recensie-exemplaar van Whisky voor Iedereen op de mat in huize Offringa viel. Het namelijk was alweer een tijdje geleden dat we Vrijheid en Whisky van Stijn Hiers hadden mogen ontvangen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Bourbon EmpireBourbon Empire
  • The Past and the Future of America’s Whiskey

Een blend van commentaar en geschiedenis. Zo beschrijft de auteur zijn boek in de verantwoording, achterin. Reid Mitenbuler schrijft al geruime tijd voor diverse tijdschriften en kranten in de VS. Dit is zijn eerste boek. Niet alleen zijn schrijfstijl, die zeer onderhoudend is en een aantrekkelijke flow heeft, maar ook de grondige research die hij gedaan moet hebben voordat hij aan het manuscript begon, tonen dat hij zijn beroep als schrijver serieus neemt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Iconic WhiskyIconic Whisky
  • Single Malts en Meer

Een land waar dit jaar maar liefst 180 miljoen flessen whisky verkocht zijn, mag wel een paar whiskyboeken hebben. Na Martine Nouets Le Guide Hachette des Whiskies, dat eerder dit jaar verscheen (tot nu toe alleen in het Frans), is het nu aan de heren Mald en Vingtier om hun kunnen te tonen. Eerstgenoemde ken ik (nog) niet maar Alxandre is een oude bekende, die ons in zijn tijd bij La Maison de Whisky naar Parijs haalde om daar Malts & Jazz te promoten. Daarna ontmoetten we hem weer als hoofdredacteur van Whisky Magazine France, toen hij ons om bijdragen voor dat tijdschrift vroeg. Nu is hij vooral bezig met advieswerk en doet dat kennelijk samen met de heer Mald.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Famous for a reasonFamous for a Reason
  • The Story of The Famous Grouse

Wanneer Charlie zijn liefde voor Schotse whisky en zijn diepgaande kennis van de Britse geschiedenis combineert, kun je ervan op aan dat er een prachtig boek uit komt. Jaren geleden liet hij dat al zien met Scotch Whisky – A Liquid History en nu is er het langverwachte boek over die blend met die vogel op de fles. Een merk dat al meer dan anderhalve eeuw bestaat en menige crisis en depressie, nationaal of internationaal, heeft overleefd – iets wat uitgebreid te lezen is in negen hoofdstukken, van Matthew Gloag I die leefde van 1797-1860, tot en met de oprichting van de Edrington Group in het jaar 2000. Uiteraard loopt de geschiedenis door tot en met 2015.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Whisky BurnWhisky Burn
  • Distilleries of Scotland by Vespa

Op 10 december 2015 vond de officiële launch van dit opmerkelijke boek plaats. The Famous Spouse en ik waren persoonlijk uitgenodigd door de auteur, op voorwaarde dat ik zijn exemplaar van The Road to Craigellachie voor hem zou signeren. Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen. Wat ook hielp was het feit dat de presentatie in Amsterdam werd gehouden op de hoofdstedelijke dependance van de Wittenborg University. Dat scheelde een vliegticket of twee, want de auteur, hoewel op-en-top een Engelsman, woont alweer jaren in Zwitserland. Ben Birdsall is echter veel meer. Hij fotografeert en schildert ook. Daarnaast heeft hij al tijden een heftige liefdesaffaire met een oude Italiaanse scooter. En hij kan improviseren als de beste. En het is ook nog een beminnelijk mens met een heerlijke tongue-in-cheek humor, waar de Britten patent op lijken te hebben.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Scotch MissedScotch Missed
  • The Original Guide to the Lost Distilleries of Scotland

Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 1993. Een tweede en derde editie volgden respectievelijk in 1997 en 2000. Daarna een hele tijd niets, totdat onlangs deze 4de, geheel herziene editie van Brian Townsend’s klassieker verscheen, opnieuw bij Angels’ Share – het publiceervehikel van Neil Wilson, zelf eveneens een begenadigd auteur van whiskyboeken.

Overzichtelijk ingedeeld per regio, geeft het boek een uitermate leesbaar en informatief beeld van de verloren gegane distilleerderijen in Schotland. De vormgeving is keurig verzorgd, zoals we van Wilson gewend zijn. Prachtig oud fotomateriaal en dito illustraties. In vijftien jaar tijd heeft Townsend het boek prima opgepoetst en uitgebreid. Wie de vorige edities heeft, zal hier zeker geen miskoop aan hebben.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • The Art of American WhiskeyThe Art of American Whiskey
  •  

Een prachtig vormgegeven langwerpig boekwerkje, gedrukt op kwaliteitspapier en een lust voor het oog. De auteur is een drankenjournalist uit New York en schrijft o.a. voor the Wall Street Journal, Food & Wine en de New York Times.

Hij beschrijft de geschiedenis van de Amerikaanse variant van onze geliefde drank aan de hand van etiketten. De ondertitel van het boek luidt: A Visual History of the Nation’s Most Storied Spirit, through 100 IconicLabels.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Malt Whisky Yearbook 2016Malt Whisky Yearbook
  • 2016

Wat moet je nog over deze klassieker schrijven, nu alweer de 11de editie, nadat er over de voorgaande 10 versies al zoveel gezegd is. Dat MWY excellent is? Dat dit boek in de professie onmisbaar is? Dat het er fraai vormgegeven uitziet? Dat de bijdragen van professionele whiskyschrijvers weer zeer leesbaar en interessant zijn? Dat Ingvar zichzelf overtroffen heeft?

Op al die vragen kan ik alleen maar volmondig JA zeggen. De grootste en meest in het oog springende verandering van de 11de is de layout. Die is fors opgefrist en naar mijn smaak overzichtelijker geworden, moderner ook. In zijn voorwoord zegt Ingvar, wiens vrienden vinden dat hij niet zo van veranderingen houdt: “Change is what ignites the passion in me to persevere.”