Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Whisky voor IedereenWhisky voor Iedereen
  • Een gids voor alle liefhebbers van whisky, van beginner tot connoisseur

Ha, eindelijk weer eens een whiskyboek uit Vlaanderen, van Vlaamse auteurs, dacht ik, toen mijn recensie-exemplaar van Whisky voor Iedereen op de mat in huize Offringa viel. Het namelijk was alweer een tijdje geleden dat we Vrijheid en Whisky van Stijn Hiers hadden mogen ontvangen.

Ik heb me er een weekend uitstekend mee vermaakt. Laat ik daarmee beginnen. In sappig, zeer toegankelijk en soepel leesbaar Vlaams geven de drie auteurs een boeiend inkijkje in hoe zij de wereld van whisky ervaren; de een al wat langer dan de ander. Ze doen dat in 24 hoofdstukken die niet noodzakelijkerwijs een verband met elkaar hebben. Daardoor is het mogelijk om kriskras door deze uitgave te bladeren en telkens een hoofdstuk naar keuze te genieten.

Er staan proefnotities in, bezoeken aan distilleerderijen, interviews met bekenden uit de whiskywereld, reisverslagen, maar ook een stukje geschiedenis en aandacht voor het productieproces. Dat laatste gaat met name over het stoken van (Schotse) malt whisky, hoewel er ook twee hoofdstukken aan Japanse en Australische whisky zijn gewijd. Een handige woordenlijst en een uitgebreide bibliografie completeren deze lijvige uitgave. Het geheel is gelardeerd met veel foto’s, voor het grootste deel door de auteurs zelf gemaakt.

De verhalen lijken wat random gekozen en gerubriceerd, er zit niet echt een logica in. Daardoor heeft het voor mij meer weg van een – fors uitgevallen – tijdschrift in plaats van een boek. Het is duidelijk een ‘labour of love’ geweest van drie amateurs die hun liefde voor whisky niet onder stoelen of banken steken. Dat ze hun avonturen en wederwaardigheden op bijzonder aangename wijze hebben weten te verwoorden, is een groot pluspunt van dit werk dat zeker menige boekenkast van liefhebbers in Nederland en Vlaanderen mag sieren. Bij ons ligt het in de lectuurmand in de woonkamer, om af en toe weer even lekker in te bladeren. En een plekje in die lectuurmand is slechts voorbehouden aan weinigen. De enige minpuntjes zijn de wat karige layout en de tamelijk forse prijs in relatie tot het gebodene.

Desalniettemin, mijn welgemeende complimenten, Mark, Ilse en Niek !

  • Auteur: Mark Dermul, Ilse Everaert & Niek Verniers
  • Uitgever: In eigen beheer uitgegeven - 2016
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Softcover full color, 296 pagina’s, 19,5x26 cm
  • ISBN 978-94021-455-64
  • Retailprijs: 39,99€