Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Whisky The ManualWhisky
  • The Manual.

In de loop der jaren heeft Dave Broom zich steeds meer ontwikkeld als auteur die over gedistilleerde dranken schrijft, niet noodzakelijkerwijs alleen over whisky, getuige ook zijn boeken over rum, gin en cocktails.

Whisky The Manual is zijn nieuwste publicatie, zich toespitsend op hoe whisky gedronken kan worden. Niet uitsluitend “neat”, maar ook heel anders. Zoals hij het zelf omschrijft op de cover: “Bovenal is dit een boek over genieten van whisky op manieren die je niet voor mogelijk had gehouden.” Da’s nogal een claim.

Na een korte introductie diept Dave de geschiedenis van whisky maar weer eens uit. Dat is al vaak beschreven door diverse auteurs en voegt niet echt iets nieuws toe. Dan volgt er een kort hoofdstuk over de ingrediënten, ook gesneden kost voor de wat ervarener lezer van whiskyliteratuur.

Vervolgens wijdt de auteur uit over het mixen van whisky met allerhande dranken, waaronder coca cola, soda, groene thee, tonic en ga zo maar door. Hier komt zijn liefde voor cocktails om de hoek kijken.

Het hoofdstuk “How to Drink Whisky” neemt de helft deel van het boek in beslag Allereerst passeren de “Smaakvelden” de revue, al bekend uit zijn boek “Whisky De Wereldatlas”. Dan gaat het verder met subhoofdstukken over blends, malts, Ierse whiskey, Amerikaanse, Canadese, Japanse & Taiwanese whisky. Dan twee pagina’s over whisky en eten en daarna 36 pagina’s lang cocktails. Het boek wordt afgerond met bronvermelding, bibliografie, een index en een dankwoord.

Wat voegt dit boek toe aan Dave’s oeuvre? Voor een aanzienlijk deel is het een herhaling van zetten, zij het enigszins anders gefraseerd. De vormgeving is aantrekkelijk, compact en overzichtelijk, de fotografie keurig verzorgd. Wie de Atlas en Dave’s Barkeepers Bible al heeft, zal in dit boek niet echt veel nieuws tegenkomen. Het is minder diepgravend en daardoor voor de beginnende whiskydrinker ook zeer toegankelijk. En als verzamelaar van whiskyboeken moet je het gewoon hebben. Ik dus ook!

  • Auteur: Dave Broom
  • Uitgever: Octopus Publishing Group - 2014
  • Taal: Brits Engels
  • Hardcover, full colour, 224 pagina’s
  • ISBN 978 1 84533 755 1
  • Retailprijs: £ 14,99 US$ 19,99 / € 18,50